Politiek

LIVEBLOG: drukke avondspits na boerenprotest Den Haag

Boze boeren protesteren vandaag op het Malieveld in Den Haag. De boeren demonstreren omdat ze vinden dat er een te negatief beeld heerst van hun beroep in de media en politiek. Daarnaast eisen de boeren een duidelijker landbouwbeleid voor de komende jaren. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

EINDE LIVEBLOG 19:15

We sluiten dit liveblog. Houd voor het laatste nieuws en eventuele ontwikkelingen de voorpagina van onze website in de gaten.

UPDATE 19:02 – Steeds minder vertraging, files lossen op

Het gaat nu hard. De meeste files lossen snel op: op dit moment staat er 128 km. Uiteindelijk viel het dus allemaal wel mee, zegt verslaggever Anne Kruijsen vanuit Den Haag. “Het was een iets drukkere avondspits dan normaal, maar niet extreem.”

UPDATE 18:36 – Aantal kilometers neemt af, chaos rond Amsterdam

Er staat op dit moment nog zo’n 250 kilometer file, maar de avondspits lijkt langzaam op zijn einde te lopen. Wel is het nog erg druk rond Amsterdam, vooral op de ring staat het vrijwel overal vast.

UPDATE 17:55 – Honderden kilometers file

De ANWB meldt dat er bijna 700 kilometer file staat door heel Nederland. Een deel daarvan wordt veroorzaakt door boeren die naar huis rijden. Zo moeten automobilisten die op de A28 van Groningen naar Amersfoort rijden, rekening houden met bijna een uur vertraging omdat daar tractoren rijden.

Ook ongelukken veroorzaken veel problemen op de weg. Op de A4 tussen Rotterdam en Den Haag staat tussen knooppunt Kethelplein en Den Haag-Zuid zo’n zeven kilometer file. Automobilisten moeten daar rekenen op ongeveer 70 minuten extra reistijd.

UPDATE 17:36 – Avondspits draait op volle toeren

Volgens Rijkswaterstaat staat er op dit moment ruim 300 kilometer aan file. Amsterdam is een van de plaatsen waar het flink vaststaat.

UPDATE 17:08 – Uittocht protesterende boeren verloopt ordelijk

De stoet trekkers met boeren die terug naar huis gaan na het boerenprotest op het Malieveld in Den Haag verloopt rustig. Dat meldt de politie.

UPDATE 17:05 – LTO Nederland: ‘Neem hartenkreten boeren serieus’

De politiek moet “de hartenkreet van boeren” serieus nemen. Dat zei voorzitter Marc Calon van LTO Nederland dinsdag. Hij sprak van een grote opkomst in Den Haag met een goede sfeer.

Calon is trots op het signaal dat de boeren en tuinders hebben gegeven. “De agrarische sector staat schouder aan schouder en de Nederlandse maatschappij staat achter ons. Hier kan de politiek niet omheen.” Regionale organisaties LLTB, ZLTO en LTO Noord hebben samen met LTO Nederland leden ondersteund die naar Den Haag wilden afreizen.

UPDATE 16:46 – Politiehelikopter ziet hoe Malieveld langzaam leegloopt

UPDATE 16:22 – Rijkswaterstaat: avondspits draait ‘op volle toeren’

Met zo’n 170 kilometer aan snelwegfiles draait de avondspits volgens Rijkswaterstaat ‘op volle toeren’. Op de wegen vanuit Den Haag staan rijen trekkers van boeren die weer richting huis gaan.

UPDATE 16:17 – ‘Binnen een maand actie, anders weer boerenprotest’

Farmers Defence Force, een van de organisaties die het boerenprotest organiseerde, geeft de politiek vier weken de tijd om met plannen voor de agrarische sector te komen. Als het kabinet of de Kamer voor die tijd niet met concrete plannen komt, zullen boeren opnieuw demonstreren.

“We hebben ze een ultimatum gesteld van vier weken”, zegt woordvoerder Sieta van Keimpema. “Als er niets gebeurt, zijn de boeren echt bereid opnieuw actie te ondernemen.”

UPDATE 16:15 – Boeren houden extra protestactie bij station Groningen

Voor de ingang van het centraal station in Groningen hebben een tiental boeren zich verzameld. Eerder vandaag deelden enkele boeren ook al broodjes uit aan passagiers op het station als onderdeel van het boerenprotest. De actie is vooraf besproken met de gemeente.

Foto: Persbureau Meter

UPDATE 15:45 – Rijkswaterstaat verwacht een zeer drukke avondspits

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor een drukkere avondspits door terugkerende boeren en voorspelde regenbuien.

UPDATE 15:09 – Eerste boeren verlaten het Malieveld

Het verkeer vanuit Den Haag loopt even na 15.00 uur alweer vast, doordat de eerste boeren met hun tractoren de snelwegen oprijden. Zij vertrokken even daarvoor vanaf het Haagse Malieveld. In de loop van de middag gaan honderden landbouwvoertuigen de weg op als de demonstranten huiswaarts keren.

UPDATE 14:50 – Boeren mogen centrum niet in, demonstratie bijna op zijn einde

Verslaggever Anne Kruijsen geeft aan dat het boerenprotest bijna is afgelopen. Voor boeren is het niet mogelijk om het centrum in te komen. De weg wordt door de politie geblokkeerd.

UPDATE 14:19 – D66’er Tjeerd de Groot uitgejouwd

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is uitgejouwd toen hij het woord nam op het Malieveld. De aanwezige boeren keerden massaal hun rug naar het podium. Anderen staken hun middelvinger op.

UPDATE 14:12 – Politie voorspelt vroege avondspits op de wegen

De demonstratie is inmiddels een uur bezig. De verwachting is dat het rond 16:30 vanmiddag is afgelopen. De politie vermoedt dat het vroeg druk wordt op de wegen.

UPDATE 13:37 – Tiental Kamerleden aanwezig bij demonstratie, duizenden boeren op het Malieveld 

Verslaggever Anne Kruijsen is aanwezig bij het boerenprotest. Hij laat weten dat er een tiental Kamerleden aanwezig zijn op het podium, onder wie Theo Hiddema (FvD). Duizenden boeren luisteren naar de speeches.

UPDATE 13:33 – Schouten: ‘Geen halvering veestapel’ 

Schouten laat weten dat er geen halvering van de veestapel komt. Het bericht wordt met luid gejuich door de boeren ontvangen. De minister bedankt de boeren voor hun komst naar Den Haag en sluit haar speech af.

UPDATE 13:30 – Minister Schouten spreekt boeren toe

Schouten steekt allereerst de boeren een hart onder de riem. ”Er moet meer waardering komen voor het werk van de boeren”, zegt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

UPDATE 13:22 – Kemp spreekt minister Schouten toe: ‘Wat heeft u een chaos ervan gemaakt’

Kemp bekritiseert het beleid in de agrarische sector. ‘Iedereen snapt toch dat een koe in de wei geen CO2 uitstoot?’, zegt Kemp verwijzend naar de huidige stikstofaanpak.

UPDATE 13:15 – Schapenhouder en initiatiefnemer Bart Kemp spreekt boeren toe: ‘Laat Den Haag maar horen waarom jullie hier zijn’.

Initiatiefnemer Bart Kemp is begonnen met spreken. Hij wordt onder luid gejuich ontvangen.

UPDATE 13:05 – Minister Schouten en Kamerleden gearriveerd

Het programma vanaf het podium gaat bijna van start. Onder andere minister Carola Schouten spreekt straks.

UPDATE 12:56 – Kamerleden in beveiligde auto’s naar boerenprotest

Beveiligde auto’s brengen verschillende Kamerleden nu naar de demonstratie.

UPDATE 12:45 – Utrechtsebaan staat flink vast

Regio15 twittert dat er een flinke file staat op de Utrechtsebaan, vlakbij het Malieveld. Een groot aantal boeren gaat te voet verder naar het terrein.

UPDATE 12:13 – Initiatiefnemer boerenprotest: ‘Altijd vinger naar ons’ 

UPDATE 12:00 – Nog een uur tot start boerenprotest

Om 13:00 start de demonstratie. Inmiddels staan er naar schatting zo’n 400 voertuigen op het Malieveld. Volgens de politie is het nog onduidelijk hoeveel boeren zich op het terrein bevinden.

UPDATE 11:30 – Politie: Malieveld is vol, geen plek voor boeren met tractor

De politie laat weten dat er geen boeren meer met voertuigen naar het Malieveld mogen komen. Er is plek voor de voertuigen op de Leidsestraatweg in Den Haag.

UPDATE 11:22 – ‘Kamerleden mogelijk beveiligd naar Malieveld’ 

Kamerleden die zich later op de dag op het Malieveld voegen krijgen mogelijk beveiliging. Dat zeggen Haagse ingewijden. Een bron zegt dat Kamerleden met een busje naar het Malieveld worden vervoerd.

UPDATE 11:12 – Niet alleen boeren op de weg, ook op het spoor

Ondanks dat er veel boeren met de tractor naar Den Haag zijn gereden, gaan er ook een groot aantal per trein naar de hofstad. Veel collega-boeren zijn samen onderweg.

UPDATE 11:03 – Geert Wilders spreekt boeren toe 

PVV-partijleider Geert Wilders kwam even poolshoogte nemen op het Malieveld. Wilders sprak de boeren moed in. Eerder vanochtend liet ook SGP-leider Kees van der Staaij zich zien.

 

UPDATE 11:00 – Honderden tractoren op het Malieveld

Het Malieveld blijft maar volstromen met tractoren. Onze verslaggever Lex van Vliet twitterde dit fraaie plaatje.

UPDATE 10:54 – Tractoren negeren advies om te parkeren in Scheveningen of bij het ADO-stadion 

Onze verslaggever Charlotte Nijs is in Den Haag en laat weten dat de boeren nog steeds richting het Malieveld komen met de tractor, ondanks de vooraf gemaakte afspraken.

UPDATE 10:43 – Meerdere boeren aangehouden

De politie laat weten dat er inmiddels drie boeren zijn aangehouden.

UPDATE 10:40 – Openbaar vervoer in Den Haag geteisterd door boerenprotest

Volgens het Twitterkanaal van vervoersmaatschappij HTM zijn de meeste bussen en trams die door de stad moeten omgeleid. Een aantal bussen rijdt inmiddels weer volgens de normale dienstregeling.

UPDATE 10:11 – Boeren via het strand naar Scheveningen

Inmiddels zijn de eerste tractoren via het strand onderweg naar Scheveningen.

UPDATE 10:02 – Meer dan honderd tractoren bezetten Malieveld

Inmiddels is het Malieveld overvol geraakt met tractoren. Er staan over de honderd tractoren. Eerder liet burgemeester Pauline Krikke weten dat er plaats was voor 75 tractoren. De politie onderneemt nog geen actie.

UPDATE 9:58 – Burgemeester overlegt met justitie en politie over protest 

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag is momenteel in overleg met politie en justitie over de onveilige situatie van de demonstratie.

UPDATE 9:56 – Kinderen protesteren onderweg naar school

Ook de jongere generatie laat van zich horen in het oosten van het land.

UPDATE 9:50 – Niet alleen boeren in Den Haag, ook op het Mediapark 

Boeren hebben zich inmiddels ook verzameld bij het Mediapark in Hilversum om te protesteren.

UPDATE 9:45 – Toegang centrum Den Haag geblokkeerd

Inmiddels is de toegang naar het centrum ook geblokkeerd. Dit laat journalist Ron Kragten weten via Twitter.

UPDATE 9:24 – Tractoren in de rij om via het strand van Katwijk naar Scheveningen te rijden

Bij Katwijk Aan Zee staan een aantal tractoren te wachten om het strand op te rijden. Dit laten de webcambeelden van Katwijk Aan Zee zien.

UPDATE 9:06 – Prins Clausplein richting Den Haag dicht

Het Prins Clausplein is volledig afgesloten voor verkeer. Niemand kan meer Den Haag in rijden via de Utrechtse Baan.

UPDATE 8:56 – Nog rustig bij parkeerterrein ADO Den Haag 

Voor de boeren die nog onderweg zijn is er plek om te parkeren bij het Cars Jeans stadion van ADO Den Haag. Echter is er nog geen tractor te bekennen rondom het stadion zegt Twitteraar Lot van Bree.

UPDATE 8:35 – Politie blokkeert de weg en dreigt met geweld 

De politie in Den Haag laat in de onderstaande video weten dat de aanwijzingen moeten worden opgevolgd door de boeren. Vrachtwagens en ME blokkeren de weg rondom het Malieveld.

UPDATE 8:27 – Hekken worden omver gereden bij het Malieveld. 

Een aantal boeren rijden dwars door de hekken richting het Malieveld.

UPDATE 8:21 – Tractoren komen aan in Den Haag

Boeren komen toeterend massaal Den Haag binnenrijden.

UPDATE 7:49 – ANWB: Drukste ochtendspits ooit

Volgens de ANWB staat er nu ruim 1000 kilometer file. Op de A12 tussen Utrecht en Den Haag is er al meer dan een uur vertraging. Rijkswaterstaat adviseert om de A12 te vermijden.

UPDATE 7:45 – Drukte in de stad

Volgens de politie is het nu al enorm druk in Den Haag. Tientallen boeren staan al met hun tractor op het Malieveld. Er is plaats voor 75 tractoren in totaal. De rest van de boeren moet parkeren bij het Cars Jeans stadion van voetbalclub ADO Den Haag en wordt vervolgens met bussen naar het Malieveld gebracht.

UPDATE 7:36 – Boer aangehouden in Den Haag

UPDATE 7:29 – Politie zet groot materieel in 

De politie gebruikt ME-voertuigen en vrachtwagens om de toegangswegen naar het Malieveld en de binnenstad af te sluiten.

UPDATE 7:18 – Veel files richting Den Haag 

Het verkeer heeft dinsdagochtend vroeg al behoorlijk veel vertraging rond Utrecht door de boeren die op weg zijn naar het Haagse Malieveld. Op de A2 tussen Rosmalen en knooppunt Oudenrijn staat 40 kilometer file, meldt de ANWB. De vertraging is ongeveer een anderhalf uur.

Op de A28 tussen Amersfoort en Utrecht staat 13 kilometer file. De vertraging voor het verkeer is ruim 50 minuten.