112

Boerenprotest bij Eindhoven Airport voorbij, volgende week nieuwe acties 'met Duitsers erbij'

Tientallen boeren hebben vanmiddag actie gevoerd bij Eindhoven Airport. Daardoor misten meerdere reizigers hun vlucht of moesten zij langer wachten op openbaar vervoer van en naar de luchthaven. Volgens Farmers for Defence waren de acties van vandaag een voorproefje voor wat er volgende week staat te gebeuren.

De boeren reden aan het eind van de middag rondjes rondom de parkeergarage, waardoor deze moeilijk toegankelijk was voor reizigers. Het was de eerste “keiharde actie” die Farmers for Defence-woordvoerder Mark van den Oever vrijdagochtend tijdens een inspraak in het Provinciehuis in Den Bosch aankondigde. De boeren vertrokken van het provinciehuis in Den Bosch over de A2 naar Eindhoven Airport.

FDF zegt tegen Omroep Brabant dat de actie van vandaag ‘de generale’ was voor aanstaande woensdag. “We gaan iets in dezelfde trant doen, maar het wordt groter. Ik kan al zeggen dat de Duitsers komen helpen.”

https://twitter.com/EliseNijmegen/status/1205501237220855808

Niet in gevaar brengen

Minister Cora van Nieuwenhuizen, van Infrastructuur, drukt de boeren op het hart om geen andere weggebruikers in gevaar te brengen. Ze benadrukt dat Eindhoven Airport een militaire luchthaven is, die tevens voor burgerluchtvaart wordt gebruikt.

“De staf van Defensie zal in goed contact staan met de burgemeester van Eindhoven, zodat de openbare orde geborgd is”, aldus de minister. Inmiddels is de stoet op tien kilometer voor Eindhoven door de politie van de snelweg gehaald.

Ook minister Carola Schouten van Landbouw laat van zich horen. Zij benadrukt dat de boeren beter aan tafel kunnen komen om te onderhandelen, in plaats van dit soort acties te voeren.

Avondspits

De politie waarschuwt voor een zware avondspits rondom Eindhoven vanwege de boerenprotesten.

Boerenstoet

Hart van Nederland-verslaggever Hans de Herdt rijdt mee met de boerenstoet richting Eindhoven Airport.

Lees ook: Farmers Defence Force: ‘Wij gaan harde actie voeren’