Politiek

Wat je moet weten over het grote boerenprotest van woensdag

Het landelijke boerenprotest woensdag zal opnieuw voor grote problemen op de weg gaan zorgen. Rijkswaterstaat en ANWB verwachten grote verkeersopstoppingen. Boeren gaan richting Bilthoven om te protesteren tegen de meetmethoden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en trekken vanaf het middaguur naar Den Haag voor een bezetting van het Binnenhof.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om de snelwegen rond Utrecht op woensdagochtend zoveel mogelijk te vermijden. De verwachting is dat op de wegen rond Utrecht veel overlast zal zijn door trekkers die richting De Bilt rijden. Ook de werkzaamheden aan de Galecopperbrug kunnen extra reistijd opleveren. Vanaf het einde van de ochtend kunnen weggebruikers flinke vertraging ondervinden op de wegen van Utrecht richting Den Haag.

Lees ook: Boeren protesteren deze week: waar en wanneer?

Weggebruikers worden geadviseerd goed voorbereid op weg te gaan door de verkeersinformatie vooraf te checken. Vanuit veiligheidsoogpunt vraagt Rijkswaterstaat weggebruikers alert te zijn op het grote snelheidsverschil tussen de verschillende voertuigen en de rijstijl daarop aan te passen.

Boeren mogen Bilthoven niet in

De gemeente De Bilt heeft al maatregelen genomen. Het geplande protest van de boeren bij RIVM is verplaatst naar buiten Bilthoven. Oorspronkelijk was het plan om bij het onderzoeksinstituut te protesteren, maar de gemeente vindt dat onverantwoord. In samenspraak met het organiserende Farmers Defence Force is nu afgesproken om de boeren naar een demonstratieterrein buiten het dorp te leiden.

“Het is een heel krappe bedoening bij het RIVM”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. Bovendien is het belangrijk dat het RIVM permanent goed bereikbaar is. Er liggen vaccins en geneesmiddelen opgeslagen die snel nodig kunnen zijn. Ook staan er voertuigen van de milieuongevallendienst, die gevaarlijke stoffen meet bij branden. In overleg is nu besloten om naar het terrein van honkbalvereniging The Wombats uit te wijken, net buiten het dorp.

Lees ook: Boze boeren rijden deuren provinciehuis Groningen binnen, gewonden door gevechten

De boeren hebben begrip voor de verplaatsing. “We zijn er niet op uit om herrie te schoppen”, zegt Micha Bouwer van FDF. Op de website van de actiegroep stond maandag nog een oproep om naar het RIVM-gebouw te komen. Dat wordt aangepast, zegt Bouwer.

Wat wil Farmers Defence Force bij het RIVM?

Farmers Defence Force (FDF) wantrouwt de stikstofberekeningen van het RIVM. De landbouw is volgens cijfers van het instituut verantwoordelijk voor 46 procent van de stikstofdepositie in Nederland. Dat zijn stikstofverbindingen die op de grond neerkomen. Te hoge concentraties zijn schadelijk voor de natuur. De landbouw stoot stikstof uit als bestanddeel van ammoniak uit mest.

Lees ook: VVD zet stikstofdiscussie op scherp: geen koe of varken minder

Het RIVM meet in 86 natuurgebieden met speciale buisjes de ammoniakconcentratie. Het instituut meet ook ammoniak op zes stations met geavanceerde apparatuur. Uit de agrarische sector komt regelmatig kritiek op de locatie van twee van die stations: in Wekerom (Gelderland) staat het naast een afgesloten put van een rioolgemaal, in Vredepeel (Limburg) dichtbij een kippenboer. Dat zou een vertekenend beeld geven.

“Gegevens van deze twee stations worden al jaren niet gebruikt voor de landelijke stikstofdepositie”, reageert onderzoeker Addo van Pul van het RIVM. “De fijngevoelige apparatuur van die stations gebruiken we vooral om de buisjes te ijken die we ophangen in natuurgebieden.” Als nieuwe buisjes worden geleverd, wordt er een aantal bij de meetstations gehangen om te controleren hoe ze het doen in vergelijking met de dure apparatuur.

Bezetting van het Binnenhof

Rond 12 uur willen de actievoerders naar Den Haag vertrekken waar ze voor het Tweede Kamergebouw hun eisen aan het kabinet kenbaar willen maken. Farmers Defence Force heeft aangegeven het Binnenhof te willen bezetten. Boeren en andere actievoerders zouden willen gaan kamperen op het Binnenhof tot hun eisen zijn ingewilligd.

Lees ook: Boer aangehouden die met trekker deur provinciehuis ramde in Groningen

Woordvoerder van de Farmers Defence Force Mark van den Oever verwacht meer deelnemers dan bij de manifestatie op 1 oktober toen honderden boeren bijeenkwamen op het Malieveld in Den Haag. Op de wegen zullen de gevolgen van de actie merkbaar zijn, denkt hij: “We kijken of we nog een recordje kunnen meepakken”.

Woon of werk je in de omgeving van Bilthoven? Check hier wat je moet weten

De gemeente De Bilt waarschuwt dat de omgeving rond Bilthoven tijdens het boerenprotest woensdag niet goed bereikbaar zal zijn. Er zijn maatregelen genomen om het verkeer in goede banen te leiden en uit de bebouwde kom te weren. Zo zijn de Biltse Rading, de Blauwkapelseweg en Voordorpsedijk vanaf woensdagochtend 01.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. Buslijn 77 zal hierdoor tot in de vroege middag niet over de Biltse Rading rijden. Fietsverkeer over de ventweg blijft wel mogelijk.

 

Demonstranten worden via afslag 30 op de A27 via de Biltse Rading naar het demonstratieterrein geleid. In de bebouwde kom zijn verkeersregelaars en politie aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden. De demonstratie duurt van 9 tot 12 uur, waarna de boeren naar Den Haag trekken. De gemeente gaat er dan ook vanuit dat na die tijd de verkeersproblemen zullen afnemen, maar vraagt om begrip en geduld voor de hinder die de demonstratie zal opleveren.

Redactie/ANP