Politiek

Boeren woedend over uitspraken 'falend' OM bij protestactie

Boeren reageren woedend op de uitspraken van officier van justitie Linda Bregman. Volgens haar heeft het Openbaar Ministerie (OM) gefaald in het handhaven van het verbod op trekkers op de snelweg tijdens het boerenprotest op 1 oktober.

Dat schreef Bregman in Opportuun, het personeelsblad van het OM. De officier zei onder meer dat de rijen trekkers niet tegen te houden waren en dat chauffeurs die waren ingehuurd als beweegbare afzetting werden bedreigd en geïntimideerd. Ook was er daarbij volgens haar “veel alcohol in het spel”.

Lees ook: OM heeft ‘gefaald’ bij handhaving snelwegverbod boze boeren

De organisatie achter de protestactie, Agractie, ontkent dat en spreekt juist van een “gemoedelijke sfeer”. Volgens de organisatie zijn op een enkel incident na geen mensen opgepakt en hebben de protesterende boeren zich netjes aan de aanwijzingen van de politie gehouden.

“Ook van alcoholgebruik was op de meeste demonstraties geen sprake, al helemaal niet ‘veel'”, aldus Agractie in een schriftelijke reactie.

‘OM veegt straatje schoon’

Dat de boeren tijdens de actiedag met hun trekkers over de snelwegen reden, was volgens Agractie geen gevolg van onwil. “Wij hebben steeds gecommuniceerd dat de snelweg niet mocht worden gebruikt door tractoren”, stelt Agractie.

Volgens de actiegroep werden colonnes trekkers door politieagenten van lokale korpsen rechtstreeks de snelweg op geleid. Door te schrijven dat handhaving van het trekkerverbod op de snelweg onmogelijk was, veegt het OM volgens Agractie “zijn straatje schoon met onjuiste berichtgeving ten koste van de boeren”.

Boeren zijn ‘verbaasd’

Agractie zegt “verbaasd” te zijn geweest toen op 1 oktober bleek dat de gemeente Den Haag, politie en justitie “hun zaakjes niet had geregeld”. Er zouden volgens hen onvoldoende agenten en shuttlebussen hebben klaargestaan op het strand bij Scheveningen en trekkers mochten gewoon doorrijden.

Daarop zou de actiegroep toen contact hebben gezocht met de politie en de burgemeester van Den Haag met de vraag waarom zij zich niet aan de gemaakte afspraken hielden.