Politiek

Dit is waarom duizenden boeren protesteren in Den Haag

Duizenden boeren protesteren dinsdag in Den Haag om te laten horen wat zij vinden van het huidige landbouwbeleid. Ze komen in actie omdat ze vinden dat de problemen in Nederland voor een groot deel op hun bordje terechtkomen.

De boeren vinden ook dat ze te weinig waardering krijgen. “De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst”, staat geschreven op de website agractie.nl. “Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf.”

Boeren protesteren

Op de website geven de agrariërs zes punten aan waar ze zich sterk voor willen maken. Ze willen onder meer de kloof tussen boer en burger verkleinen en meer balans brengen in het maatschappelijke debat. Een ander doel van de acties is de politiek positief te beïnvloeden.

Lees ook: Kinderen hebben eigen boerenprotest: in stoet op mini-trekkers naar school

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in Nederland 53.919 boeren. In totaal werken meer dan 600.000 mensen in banen die direct afhankelijk zijn van de agrarische productie.

Nederlanders staan achter boeren

Het overgrote deel van de Nederlanders staat achter de protesterende boeren, blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland onder bijna drieduizend mensen. 89 procent van de mensen vindt het terecht dat de boeren actie gaan voeren.

Nederlanders vinden ook dat we trotser mogen zijn op onze boeren en ze zouden beter beschermd moeten worden. Dat vindt 90 procent van de mensen.

Wij houden de hele dag in een liveblog bij hoe het de boeren vergaat tijdens de grootse demonstratie.