Politiek

Defensie schiet Den Haag te hulp rond boerenprotest

Het Binnenhof is woensdag voor demonstrerende boeren verboden terrein. Dat is hun duidelijk te kennen gegeven, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus.

Boeren hebben aangekondigd dat ze in het hart van de Haagse politiek lucht willen geven aan hun woede over de stikstofmaatregelen die het kabinet wil nemen. De afgelopen dagen trokken ze al op naar provinciehuizen, en dat ging op meerdere plaatsen met geweld gepaard.

‘Niet verantwoord’

Het staat de boeren vrij om te demonstreren, maar het is niet de bedoeling dat ze naar het Binnenhof komen, zegt Grapperhaus. Hij heeft dat van de Haagse autoriteiten begrepen. De minister rekent erop dat de boeren daaraan gehoor zullen geven.

Lees ook: Wat je moet weten over het grote boerenprotest van woensdag

De gemeente Den Haag, die verantwoordelijk is voor de openbare orde in de binnenstad, vindt demonstreren op het Binnenhof in alle gevallen niet verantwoord. Waar de boeren woensdag ook samenkomen, ze moeten zich gedragen. Gaan ze toch over de schreef, dan staat zo nodig de Mobiele Eenheid klaar, waarschuwt Grapperhaus.

Defensie helpt

Defensie gaat de gemeente Den Haag helpen met het afzetten van wegen woensdag, als een van de maatregelen voor het boerenprotest. De gemeente laat dinsdag weten dat tractoren niet het (winkel-)gebied rond het Binnenhof in mogen en wil daarom straten afzetten. “De politie beschikt zelf niet over dit zware materieel en daarom is contact gezocht met Defensie. Zij beschikken namelijk over de zware verplaatsbare vrachtwagens die nodig zijn als flexibele robuuste wegafzetting”, aldus een verklaring van de politie.

Defensie heeft het verzoek ingewilligd en plaatst “op cruciale punten zware verplaatsbare voertuigen”.

ANP