Politiek

'Bezuinigingen bij jeugdzorg zorgen voor veel problemen'

Van alle jongeren tot 23 jaar in Nederland kregen er in 2018 428.000 te maken met jeugdzorg. Dat is bijna één op de tien jongeren. Dat betekent een stijging van 8.000 vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Sinds de transitie in 2015, waarbij de verantwoordelijkheid van jeugdzorg van het rijk naar gemeenten verschoof, wordt er gebruik gemaakt van wijk- en buurtteams. Die lijken efficiënt te zijn in het bereiken van jongeren, wat de stijging mogelijk verklaart. Volgens jeugdzorgmedewerkers moet er nú geld bij, terwijl de overheid juist wil bezuinigen.

Lees ook: Meer jongeren krijgen jeugdzorg, stijging vooral in Limburg en Groningen

Björn Rommens uit Roosendaal heeft jaren onder toezicht van jeugdzorg gestaan. In zijn tijd was er veel meer mogelijk dan nu. Nu is hij alweer een tijdje lid van de cliëntenraad van de jeugdzorginstantie waar hij liep en hij ziet dat er aan alle kanten wordt bezuinigd.

Dat heeft volgens hem veel gevolgen voor de zorg die nu geleverd wordt. “Hierdoor zijn heel veel problemen ontstaan”, vertelt hij. “De gemeentes waren niet op de transitie en bezuinigingen voorbereid.”

Foto: ANP