Gezondheid

Meer jongeren krijgen jeugdzorg, stijging vooral in Limburg en Groningen

Steeds meer jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. In 2018 ging het om bijna 1 op de 10 jongeren, ofwel 428.000 in totaal. Dat betekent een stijging van 8000 vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

In 2015, het jaar dat de verantwoordelijkheid van de jeugdzorg bij gemeenten terechtkwam, ging het om 380.000 jongeren. De toename in de afgelopen jaren komt vermoedelijk doordat wijk- en buurtteams van gemeenten meer jongeren hielpen. Kinderen uit bijstandsgezinnen en families met schuldproblemen krijgen relatief vaak jeugdzorg. Dat geldt ook voor jongeren uit allochtone gezinnen.

Het CBS heeft voor jeugdhulp en jeugdbescherming de cijfers per gemeente op een rij gezet. De onderstaande gemeenten ontvangen relatief de meeste jongeren jeugdhulp:

  • Heerlen > 18,4 procent
  • Gouda > 18 procent
  • Tiel > 17,3 procent
  • Veendam > 16,8 procent

Het CBS geeft aan ‘geen zicht’ te hebben op de mogelijke oorzaken voor de verschillen in jeugdzorggebruik. Volgens het statistiekbureau kunnen ‘sociale, economische en politieke omstandigheden kunnen hieraan ten grondslag liggen’.

Verzamelnaam

Jeugdzorg is een verzamelnaam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Het wordt gegeven aan jongeren met psychische of gedragsproblemen en kan door de rechter worden opgelegd.

Vooral jongeren uit gemeenten in Limburg en het noordoosten van ons land krijgen vaak jeugdzorg. De CBS-cijfers hebben betrekking op jongeren tot 23 jaar.

ANP