Groot deel bevingsschade afgehandeld: 'Groningers zijn er helemaal klaar mee'

Ruim 11.000 Groningers met bevingsschade hebben gekozen voor een vaste schadevergoeding van 5.000 euro. Niet gek, vindt Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging. “Veel mensen zijn er helemaal klaar mee.”

Tot het einde van het jaar kunnen Groningers voor een zogenaamde ‘Stuwmeerregeling’ kiezen. In ruil voor de schadevergoeding van 5.000 euro moeten zij danĀ stoppen met hun lopende schadeprocedure.

Bevingsschade

Bijna 17.000 Groningers kunnen kiezen voor die regeling. Meer dan de helft heeft gekozen voor het vaste schadebedrag. “Dat doen mensen om verschillende redenen, maar in veel gevallen zijn Groningers blij dat ze met deze vergoeding van de procedure af zijn”, zegt Schorren.

Niet alleen om die reden is de Stuwmeerregeling populair. “Een groot deel van de schades hangt rondom dat getal. Dus veel mensen zijn ook daadwerkelijk gered met het geld”, weet Schorren.

Hij hoopt dat mensen met bevingsschade een verstandige keuze maken en niet gehaast van hun procedure af willen. “Het moet niet zo zijn dat als blijkt dat ze een grote schade hebben, ze er maar 5.000 euro voor krijgen. Als je 15.000 euro schade hebt, loont het om moeite te doen en de procedure voort te zetten.”