112

'Bedrukte en verdrietige sfeer' op basisschool Dordrecht na gezinsdrama

Op de school van een van de slachtoffertjes van de schietpartij in Dordrecht is de verslagenheid dinsdag groot. Volgens Jitze Ramaker, voorzitter college van bestuur van de scholenstichting H3O, is de sfeer op Het Kristal heel bedrukt en verdrietig.

Het achtjarige kind zat in groep vijf van de school op een steenworp afstand van het huis waar het drama maandagavond plaatsvond. “Alle teamleden, de directeur, de bestuurder en ook de directeur van het voorgezet onderwijs zijn direct naar de basisschool gekomen”, vertelt Ramaker. “Het 12-jarige slachtoffer zit op het voortgezet onderwijs van onze koepel en zat tot een paar weken geleden op Het Kristal.”

Gesprek in de klas

“We hebben gisterenavond nagedacht over hoe we vandaag zouden gaan aanpakken”, laat Ramaker weten. “Eigenlijk doen leerkrachten dat vanzelf heel goed. Dat doen ze vanuit hun hart, hun professionaliteit. Het is veel praten, kinderen hun verdriet laten beleven.”

“Op dit moment zijn er vier ouder-kindcoaches aanwezig”, gaat Ramaker verder. “Ook hebben we verschillende mensen van slachtoffer hulp over de vloer. Zij vangen waar nodig is de ouders, leerlingen en leerkrachten op.”

Ouders

“Het is heel treurig allemaal”, vertelt een moeder van een jongetje uit groep zes. “Gisterenavond hebben we gelijk een nieuwsbrief gekregen, dat er vandaag over gesproken wordt en dat er ruimte is voor verdriet. Normaal breng ik mijn zoon niet meer naar school, dat kan hij prima zelf. Maar op zo’n dag als vandaag doe je dat wel.”

Ook een moeder uit groep zeven laat weten het erg verdrietig te vinden. “Mijn kind heeft met het oudste slachtoffer in groep 1/2 gezeten. Ze hebben vroeger veel samen gespeeld”, vertelt ze geëmotioneerd. “Het zijn echt lieve, aardige meisjes. Ook de moeder, die zegt altijd even dag.”

Lees ook: Moeder van gezinsdrama Dordrecht in ziekenhuis overleden

Protocol

“We hebben een protocol voor dit soort gebeurtenissen en dat is in werking gesteld”, aldus Ramaker. “We hebben vandaag een dubbele bezetting. Ook alle leraren en leraressen die vrij waren hebben zich toch gemeld.”

Dinsdagmiddag komt de groep acht klas van vorig jaar bijeen. “Het andere slachtoffer zat natuurlijk tot een paar weken geleden nog op deze basisschool. Zij zijn natuurlijk ook een leerling kwijtgeraakt die vroeger bij ze in de klas zat.”

ANP/Redactie