Politiek

Duizenden zijn abortus zat: manifestatie in Utrecht

Aan een traditionele manifestatie tegen abortus hebben in Utrecht enkele duizenden mensen deelgenomen. Ze vertrokken aan het begin van de middag vanaf de Jaarbeurs en trokken door de binnenstad. De manifestatie is volgens een woordvoerder van de politie Midden-Nederland zonder problemen verlopen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat twintigers en dertigers vaker tegen abortus zijn dan de generaties voor hen. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, zelf aanwezig bij de manifestatie in Utrecht, vindt dat bemoedigend. “Dat jongeren kritischer zijn, betekent nog niet dat ze in alle gevallen tegen abortus zijn. Maar ze staan wel open om te kijken of we redenen kunnen wegnemen die ervoor zorgen dat vrouwen kiezen voor een dergelijke ingreep, zoals financiële nood of sociale problemen”, aldus Van der Staaij in het Nederlands Dagblad.

Lees ook: Nederlanders willen geen anti-abortusfolder door de bus

De demonstratie in Utrecht is een initiatief van de stichting Schreeuw om Leven, een christelijke organisatie die “zich bezighoudt met het levensbegin en levenseinde”. Volgens RTV Utrecht zorgde de manifestatie voor enig overlast. Demonstranten liepen over de busbaan waardoor het openbaar vervoer werd gehinderd.