Weer & Verkeer

Annemiek heeft twee uur moeten schuilen in restaurant voor noodweer in Griekenland

Ze waren er maar een paar dagen maar Annemiek en haar vriend hebben het niet getroffen toen zij op vakantie gingen naar Griekenland. Het koppel was op vakantie in Neos Marmaras toen de regio werd getroffen door onverwacht noodweer.

”Het was heel heftig, en het kwam zo snel en onverwachts”, vertelt Annemiek. ”We wisten dat het s’ avonds zou gaan onweren, maar niet dat het zo heftig zou worden. We zaten gewoon nog buiten gyros te eten bij een eettentje toen het ineens heel hard ging waaien. Het gebeurde echt in een splitsecond”.

Flinke paniek in de tent

De wind ging gepaard met een flinke hagel- en regenbuien. ”De hagelstenen waren iets kleiner dan pingpongballen, maar ze waren  groot genoeg om grote schade toe te richten.”

Lees ook: Meerdere toeristen omgekomen door noodweer Griekenland

Er brak paniek uit in het restaurant en iedereen probeerde verder het pand in te komen. ”We hoorden dat iemand ‘run run run’ riep en dat we met z’n allen tegen de achterkant van het restaurant moesten gaan staan.” De glazen die op de tafels stonden vielen door de wind om. ”Er kwam allemaal glas onze kant op. Mensen waren aan het huilen, mensen waren aan het bidden.”

Twee uur wachten

He weer kwam onverwachts maar het hield lang aan. Het bleef erg lang waaien en onweren dus we durfden niet zo het restaurant te verlaten. We hebben twee uur gewacht voordat het veilig genoeg was om het gebouw te verlaten”, vertelt Annemiek verder.

De schade aan gebouwen, auto’s en natuur is aanzienlijk. Op beelden is te zien dat meerdere auto zijn omgewaaid. Dikke bomen zijn geknakt als tandenstokers. Daarnaast is er ook veel schade aan de infrastructuur. ”Heel veel stroompalen zijn omgewaaid en er is geen stromend water meer. Mensen verwachten hier dat het een paar dagen gaat duren voordat alles weer gemaakt is.

‘Inwoners werden ook overvallen’

Niet alleen de toeristen weer verrast door het noodweer ook de inwoners van Neos Marmaras zagen het niet aankomen. ”Ik hoorde van mensen die hier al 90 jaar wonen dat ze dit noodweer nog nooit hebben meegemaakt.”

Het slechte weer blijft ook nog wel even aanhouden. De meteorologen verwachten dat het tot donderdagavond blijft regenen. In Chalkidiki is de noodtoestand uitgeroepen. Annemiek en haar vriend zullen daar geen last meer van hebben, zij vliegen donderdagmiddag weer terug naar Nederland.