Politiek

Alsof de intocht al is begonnen: Zwarte Pieten houden manifestatie in Eindhoven

Zo’n 150 mensen hebben vrijdagavond in Eindhoven meegedaan aan een manifestatie voor het behoud van Zwarte Piet. De bijeenkomst was georganiseerd door de actiegroep ‘Eindhoven handhaaft Zwarte Piet’.

De organisatie is niet te spreken over wat zij ervaart als het verstoren van een kinderfeest door Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Bij de intocht van Sinterklaas zaterdag in Eindhoven gaat KOZP tegen deelname van Zwarte Piet demonstreren. KOZP staat dan bij de route die Sinterklaas aflegt. Volgens deelnemers aan de bijeenkomst vrijdagavond zetten de acties van KOZP veel kwaad bloed.

Laatste jaar voor Zwarte Piet

Aan de intocht in Eindhoven doen dit jaar voor het laatst Zwarte Pieten mee, beloofde burgemeester John Jorritsma onlangs. Vanaf volgend jaar lopen roetveegpieten mee. Volgens Eindhoven handhaaft Zwarte Piet moet de burgemeester zich niet met het sinterklaasfeest bemoeien.

Lees ook: Ook in Eindhoven volgend jaar geen Zwarte Piet meer te vinden

De manifestanten zongen meermaals het lied ‘Sinterklaas wie kent hem niet’ van Henk Westbroek. De bekende Brabander Johan Vlemmix brak in een korte toespraak een lans voor Zwarte Piet. “Ik hou van Zwarte Piet en zal dat altijd blijven doen”, zei hij.

Applaus en afkeuring

Rond 20.00 uur trokken enkele tientallen actievoerders de drukte van lichtfestival Glow in het stadscentrum in, luid Zwarte Piet aanprijzend. Voor deze demonstratie was geen toestemming verleend, maar de politie greep niet in.

Lees ook: In deze steden wordt gedemonstreerd bij de Sinterklaasintochten

Vanaf de terrasjes klonk her en der applaus, maar sommige mensen lieten ook hun afkeuring blijken. Na een kwartiertje verliet de groep het overvolle stadshart weer en verdween richting het stadion van PSV.

ANP