Dieren

Schattig: albinozeehond opgevangen bij Ecomare op Texel

Bij zeehondenopvang Ecomare op Texel is dinsdag een zeer zeldzame albinozeehond binnengebracht. Het beestje heeft de toepasselijke naam ‘Snow White’ gekregen.

Het dier zorgde voor verwarring bij de verzorgers, die zo’n witte vacht nog nooit bij gewone zeehonden hadden gezien.

De zeehond is in erg zieke toestand binnengebracht. Het mannetje van drie tot vier maanden oud heeft een longworminfectie. Ook heeft hij allemaal wondjes op zijn lijf.

Hij weegt 16,8 kilo, wat volgens Ecomare nog een redelijk gewicht is voor een dier dat zo ziek binnenkomt.

Albinozeehond opgevangen bij Ecomare: "Hij is er ernstig aan toe"

Ernstig aan toe

Dierenverzorgers van Ecomare houden Snow White goed in de gaten. “Hij is er ernstig aan toe,” zegt Marion Barth van Ecomare. “De infectie is in principe goed te behandelen, maar de ene zeehond komt er sneller bovenop dan andere. Snow White zit wat dat betreft aan de verkeerde kant.”

Lees ook: Bram, de oudste zeehond (45) in Ecomare, is dood

Toen hij binnenkwam, heeft de zeehond direct ‘ORS’ gekregen. Dat is een mengsel van zout en suiker om de vochtbalans weer op peil te brengen. Daarna heeft hij een injectie met antibiotica en ontwormingsmiddel gekregen.

Eerste duik

Inmiddels heeft de zeehond zijn eerste duik in het water bij Ecomare genomen. Ook heeft hij twee hele haringen gegeten. “Hij krijgt niet teveel te eten, omdat anders zijn darmen van streek raken,” vertelt Barth.

Albinozeehond opgevangen bij Ecomare: "Hij is er ernstig aan toe"

Het dier heeft een lichte vacht en rode ogen, kenmerken die wijzen op albinisme. Dat is een afwijking waarbij geen pigment wordt aangemaakt. De zeehond is bijna blind, iets wat ook gewoonlijk is voor albinodieren.

Albinozeehond in quarantaine

Het is voor het eerst dat er bij Ecomare een albinozeehond is binnengebracht. Bij het zeehondencentrum in Pieterburen kwam er vorig jaar wel al een albinozeehond binnen. Op dit moment zit Snow White in quarantaine, maar bezoekers kunnen hem goed zien door de ramen.

Lees ook: Bijzondere witte mini-haai gevonden in Noordzee: ‘Nog nooit zoiets gezien’

Beelden: Ecomare