Dieren

Bijzondere witte mini-haai gevonden in Noordzee: 'Nog nooit zoiets gezien'

In natuurcentrum Ecomare op Texel is een bijzondere hondshaai opgevangen. De vis is bijna helemaal wit. De vissers die het dier uit de zee haalden, hadden nooit zoiets gezien en ook de deskundigen van Ecomare waren verbaasd.

“Het lijkt alsof deze haai lijdt aan albinisme of leucisme. Dat zijn allebei afwijkingen die zorgen voor een lichte kleur”, schrijft het natuurcentrum op hun website. De afwijkingen komen zeer weinig voor in het wild, omdat de kleurafwijking vaak gepaard gaat met problemen aan de ogen en het ontbreken van een camouflerend patroon.

Het is niet helemaal duidelijk of deze hondshaai ook echt albinisme heeft, omdat de ogen niet heel rood zijn. De ogen van deze vis zijn lichtroze en dus ook niet bruin, zoals bij normale hondshaaien. Ecomare heeft contact gelegd met een Europese onderzoeker, die hopelijk meer duidelijkheid kan bieden.

Hondshaai makkelijk te herkennen

Hondshaaien zijn kleine haaien, die ongeveer een meter lang worden en dicht bij de zeebodem zwemmen. Ze komen voor in de Atlantische Oceaan en de Noordzee en eten kreeftjes, kleine vissen, schelpdieren en wormen.

Dit bijzondere exemplaar zwemt de komende tijd bij Ecomare tussen de andere hondshaaien in het aquarium. “Het is niet moeilijk haar te herkennen”, meldt het natuurcentrum.

Beeld: Ecomare