Politiek

Boeren sluiten akkoord met kabinet over stikstofmaatregelen, geen halvering veestapel

Boeren hebben een akkoord bereikt met het kabinet over stikstofmaatregelen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan Hart van Nederland.

In het akkoord tussen het kabinet en en het Landbouw Collectief zijn veel maatregelen opgenomen die het kabinet al eerder naar buiten heeft gebracht. Er is onder meer afgesproken dat er geen algemene inkrimping van de veestapel zal komen.

Ook zullen boeren niet gedwongen worden te stoppen met hun bedrijf. Verder zullen de minimumwaarden voor stikstof regionaal worden geregeld. Ook moet er minder eiwit in veevoer komen.

Boeren gaan alsnog actievoeren

Afgevaardigden van het Landbouw Collectief ontbeten maandagochtend in het Catshuis met premier Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw. Die uitnodiging kregen ze nadat de organisatie had geklaagd over de opstelling van het kabinet.

Dat de onderhandelingen moeizaam verliepen was een van de redenen dat er voor woensdag acties zijn aangekondigd. Hoewel een deel van de acties inmiddels weer is afgeblazen, zijn veel boeren alsnog van plan te demonstreren tegen het kabinetsbeleid.

Farmers Defence Force (FDF), een meer radicalere actiegroep die is aangesloten bij het collectief, zegt dat het nog maar om een principe-akkoord gaat. “Een aantal voor FDF erg belangrijke zaken is nog niet uitonderhandeld en hierover bestaat zeker nog geen akkoord”, laten ze weten.

Lees ook: Nog veel onduidelijk: met welke ‘keiharde acties’ komen de boeren woensdag?

Dinsdagavond kwamen tientallen boze boeren op trekkers naar het Binnenhof in Den Haag. Ze werden tegengehouden door de politie en marechaussee. Inmiddels vertrekken de boeren weer.

ANP