Misdaad

Verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum

De politie heeft een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum.

Een arrestatieteam heeft dinsdagavond de verdachte aangehouden. Direct daarna is het huis van de man doorzocht . De verdachte zit in volledige beperking vast. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat. “Daarom doen we verder helemaal geen mededelingen over hem. Ik kan niet zeggen waar hij is aangehouden. Ook kan ik geen mededelingen doen over zijn rol”, aldus chef van de Amsterdamse recherche Olivier Dutilh.

‘Dit is echt heel goed’

“Dit is een heel belangrijk signaal. Dat er binnen zeer korte tijd na de liquidatie al iemand is opgepakt voor betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum is echt heel goed”, zegt Thijs Zeeman, misdaadverslaggever van Hart van Nederland.

“Je ontmoedigt andere criminelen zo heel erg. Mocht het hier gaan om de schutter, iets dat we nu niet zeker weten omdat de politie dat niet vrijgeeft, dan kan die persoon echt heel lang de cel in gaan. Misschien zelfs wel levenslang.”

Meer aanhoudingen verwacht

Recherchechef Olivier Dutilh denkt dat er zeker meer aanhoudingen zullen volgen.

Het onderzoeksteam dat aan de zaak werkt, is uitzonderlijk groot, vanwege de enorme impact van de moord, aldus de recherchebaas. Mensen van binnen en buiten het Amsterdamse korps zijn gerekruteerd. Ook specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn volop bij het onderzoek betrokken.

Lees ook: Advocaat kroongetuige Nabil B. geliquideerd in Amsterdam

Reactie minister Grapperhaus

De arrestatie van een verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum is “goed werk van de politie”, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Hij spreekt van “positief nieuws”.

Grapperhaus wil verder ook niets kwijt, omdat “het onderzoek van politie en Openbaar Ministerie nog in volle gang” is. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris, die beslist of de man nog vast blijft zitten. Dit kan voor maximaal 14 dagen.

Moord op Derk Wiersum

Advocaat Derk Wiersum werd op 18 september doodgeschoten voor zijn huis in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. De moord leidde tot geschokte reacties. Wiersum was advocaat die kroongetuige Nabil B. bijstond in het liquidatieproces Marengo. Dit proces richt zich onder meer op het criminele kopstuk Ridouan Taghi.

Lees ook: Verstopt de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi, zich in de Golfregio?

Hij wordt verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op Wiersum. Tegen Taghi is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd.