Weer & Verkeer

3000 trekkers aangekomen in De Bilt, boeren tegengehouden in Den Haag

Het tweede landelijke boerenprotest is begonnen. Honderden boeren zijn in de nacht van dinsdag op woensdag op trekkers vertrokken. De politie in Den Haag heeft de eerste boeren tegengehouden die onderweg waren naar het Binnenhof.

Naar schatting 3000 boeren hebben zich op hun trekker gemeld in De Bilt om te protesteren tegen de rekenmethode voor schadelijk stikstof van het in die gemeente gevestigde RIVM. Volgens burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt waren er 1500 trekkers aangemeld, maar zijn er veel meer boeren gekomen.

De boeren hebben zich verzameld op het terrein van honkbalvereniging HSV Centrals, waar toespraken worden gehouden van onder anderen de directeur van het RIVM. Het protest verloopt vooralsnog gemoedelijk. Zowel een woordvoerder van de gemeente als van de politie zegt dat zich tot nog toe geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan.

“Vooralsnog lijkt het een vrij positieve bijeenkomst”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Leger helpt in Den Haag

De politie in Den Haag heeft vijftien boeren tegengehouden op de Utrechtsebaan, ze waren onderweg naar het Binnenhof. De gemeente liet eerder weten dat de boeren met hun trekkers niet het gebied rond het Binnenhof in mogen.

Vrachtwagens van Defensie blokkeren wegen in de stad om demonstrerende boeren te stoppen. Zo staan ze onder meer bij het ministerie van Financiën, dat tussen het Malieveld en het Binnenhof ligt.

‘Varende’ tractor

Op de Denneweg in Den Haag werd een groepje boeren uit het Noord-Hollandse Nederhorst den Berg tegengehouden die een ‘varende’ tractor in de Hofvijver voor het Binnenhof wilden laten zakken. De tractor is volgens de politie naar een andere plek gebracht.

“We wilden eigenlijk vanmorgen de Hofvijver in”, vertelt boer André Galensloot tegen Hart van Nederland. “Dat leek ons een heel mooie statement om daar in te gaan. We hadden er zo in kunnen gaan, maar we hadden een klein beetje oponthoud en toen was het te laat. Met medewerking van de politie staan we nu op een heel mooi plekje naast het podium op de Koekamp.”

Ruim 450 kilometer file

De langzaam rijdende trekkers zorgden woensdagochtend voor meer dan 450 kilometer file op de snelwegen. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 was het druk. Hoewel de drukte op de weg in Nederland woensdag aan het afnemen is, geldt dat niet rondom Utrecht.

Vooral op de A27 vanuit Gorinchem naar Utrecht is het druk. De vertraging daar bedraagt meer dan twee uur. Op de A27 vanuit Almere bedraagt het oponthoud nog ruim een uur. Ook op de A28 is het druk, deels vanwege het protest, maar er heeft ook een ongeluk plaatsgevonden. En op de A12 vanuit Den Haag naar Utrecht is het eveneens druk, mede door werkzaamheden aan de Galecopperbrug.

In de rest van het land valt het echter mee, aldus de ANWB. Dat is deels te danken aan het droge weer. Daarbij is het in het zuiden momenteel herfstvakantie.

Lees ook: Op een rijtje: dit ga je merken van het tweede landelijke boerenprotest

Op de A29 (in het zuidwesten van het land) zijn ook boeren onderweg. Die hebben zich verzameld bij knooppunt Hellegatsplein. Tot aan knooppunt Vaanplein moet het verkeer rekening houden met een halfuur vertraging. Eerder meldde de ANWB al dat er ook op de A7 tractoren rijden.

Tekst: ANP/Redactie
Beelden: Persbureau Meter, SQ Vision, Noormannen en SPS Media