Politiek

Al 22.000 euro binnen bij kerstactie voor gedupeerden toeslagenaffaire

Een groep gedupeerde ouders is een kerstactie begonnen voor andere slachtoffers van de toeslagenaffaire. Sinds woensdagavond is er al 20.000 euro opgehaald. “Binnen drie minuten waren er 300 donaties gedaan”, vertelt initiatiefnemer Joe ten Cate aan Hart van Nederland.

Ten Cate moest zelf ook duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. Maar deze actie bedacht hij om andere ouders te helpen die op dit moment nog diep in de schulden zitten. Op deze manier hoopt hij de kerstdagen voor hun iets vrolijker te maken.

Hij kwam op het idee na het debat met staatssecretaris Menno Snel van Financiën, vorige week woensdag. “Ik dacht: als de regering deze mensen niet helpt, dan ga ik dat zelf doen.” Het initiatief werd woensdag in de talkshow Pauw bekendgemaakt en sindsdien loopt het storm.

Emotionele achtbaan

Bij het opzetten van de actie kreeg Ten Cate hulp van de SP. De donaties voor de kerstactie kunnen worden ingediend via de website van de partij en komen dan terecht op een speciale rekening. “Op die manier gaat echt alles naar de ouders en hoeft er geen commissie betaald te worden aan een of ander crowdfundingsplatform”, vertelt SP-Kamerlid Renske Leijten.

Ze zegt dat er nog steeds een grote groep ouders is die een hele zware kerst tegemoet gaat. “Deze mensen zijn zeer kwetsbaar en moeten rondkomen van dertig tot vijftig euro per week.” Voor deze mensen zijn de afgelopen weken een emotionele achtbaan.

Zwartgelakte dossiers

Woensdag reageerden gedupeerden van de toeslagenaffaire woedend en verbijsterd op de dossiers met informatie over de affaire die ze kregen van de Belastingdienst. In de mappen bleek een groot deel van de pagina’s zwart te zijn gelakt. “Aan mijn dossier is op deze manier geen touw vast te knopen”, vertelde een van hen aan Hart van Nederland.

Lees ook: Woede en verbijstering over zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag

Ook Tweede Kamerleden waren verbaasd en boos over de manier waarop de dossiers werden aangeleverd. Ze namen dat de verantwoordelijke staatssecretaris Snel kwalijk. Die zei in een reactie dat de teksten waren zwartgelakt uit privacyoverwegingen en dat het absoluut niet als pesterij bedoeld was.