Politiek

Ouders vermoorde Romy, Savannah en Nick overhandigen petitie 'Verhoog Jeugdstraffen'

De ouders van de vermoorde Romy, Savannah en Nick hebben vanmiddag de door hun geïnitieerde petitie aan minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker aangeboden, waarin zij pleiten voor verhoging van de maximumstraffen in het jeugdstrafrecht.

Afgelopen zomer, op 14 juli, lanceerden zij de petitie ‘Verhoog Jeugdstraffen’, die inmiddels bijna 90.000 keer is ondertekend. Daarin pleiten de ouders voor hogere maximum jeugdstraffen: “In 2017 zijn onze kinderen vermoord. Nick Bood, Romy Nieuwburg en Savannah Dekker. Ze zijn vermoord door minderjarigen. En omdat het minderjarigen zijn vallen deze daders onder het jeugdstrafrecht. Wij als ouders hebben er onze missie van gemaakt de duur van de jeugddetentie omhoog te krijgen”, zo is te lezen in de petitietekst.

Lees ook: Petitie voor herziening jeugdrecht al tienduizenden keren ondertekend 

De petitie van de ouders  van de vermoorde tieners Romy Nieuwburg, Savannah Dekker en Nick Bood werd in een week tijd meer dan zeventigduizend keer ondertekend. Naast hun pleidooi voor een langere duur van jeugddetentie voor minderjarige daders, vragen ze ook meer aandacht voor hun eigen lot als nabestaande. Ook voor 16- tot 18-jarigen zou sneller het volwassen strafrecht toegepast moeten worden.

Lees ook: Ouders vermoorde Romy, Savannah en Nick gefrustreerd over positie minderjarige dader

Woensdagmiddag is het dan eindelijk zo ver dat Marion en Jeroen, ouders van Romy, Monique en Freddy, ouders van Savannah en de moeder van Nick, Karin, de massaal ondertekende petitie mochten overhandigen aan minister Sander Dekker. Direct daarna werd over dit onderwerp gedebatteerd tijdens het algemeen overleg justitiële jeugd.

CDA wil hogere straffen jeugdcriminelen

Tijdens het debat pleitte CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg voor hogere straffen voor jeugdige criminelen: “De oproep van de ouders begrijpen wij heel goed en ook wij zijn van mening dat de straffen voor jeugdigen niet passen bij de ernst van de delicten die zij soms plegen. Wij pleiten hier ook al langer voor.”