Sport

'Roelf B. probeerde mogelijk snel geld te verdienen, want atleet zijn is geen vetpot'

De voor drugshandel opgepakte atleet Roelf B. heeft moeite met de omstandigheden in de cel waar hij samen met een vriend vastzit. Dat zegt zijn Hongaarse advocaat vandaag tegen het ANP.

Er heerst nog steeds verbijstering over zijn arrestatie. Mogelijk probeerde hij snel geld te verdienen, want atleet zijn is geen vetpot, zeggen mensen uit de atletiekwereld.

“Het is toch op een houtje bijten”, vertelt oud-atleet Jerrel Feller. “Dus je moet naar manieren gaan zoeken die voor jou werken, maar ook je carrière ten goede komen. Je wel een zware baan nemen van 40 uur per week, maar dat komt je sportcarrière niet ten goede.”

Lees ook: ‘Roelf B. heeft moeite met omstandigheden in Hongaarse cel’

Ambities

Jarrel maakte zelf deel uit van de 4×100 meter estafetteploeg die in 2012 meedeed aan de Olympische Spelen. “De Olympische Spelen is toch het grootste dat je als topsporter kunt bereiken. Als je topsporter bent, dan betekent het dus dat het realistisch gezien toch een mogelijkheid is dat je het kan halen. Dan ga je er wel vol voor, want je wil niet de sporter wil die zegt: ‘Als ik dat had gedaan’ of: ‘Had ik maar’.”

Volgens bewegingswetenschapper Herman IJzerman past de drugshandel wel in het plaatje van een topsporter. “Het is wel een gedragsprofiel dat iemand heeft. Het is niet zo dat iemand de topsport bedrijft en daarna totaal iemand anders is. Je zoekt de spanning uiteindelijk op.”

Lees ook: Twee Nederlanders vast om drugshandel op Hongaars festival Sziget

Aanpoten

Jarrel koos in de aanloop naar de Spelen voor een bijbaantje en moest van een schamele 30 euro per week rondkomen. “Dat is echt aanpoten, maar persoonlijk zou ik mijn sportcarrière geen reden vinden om op die manier op zoek te gaan financiële zekerheid.”