112

Zoektocht in Brabantse plas naar sinds 1974 vermiste vrienden

De politie is maandag in Liessel op zoek naar twee mannen uit Asten die in 1974 zijn verdwenen. De politie zoekt met sonarapparatuur in De Brink, een grote en diepe plas in de Brabantse plaats. Nieuwe informatie is aanleiding voor de zoektocht, aldus een politiewoordvoerder.

In 1974 verdwenen de vrienden Hans Martens (20) en Piet Hölskens (21) na een avond stappen in Deurne. Ze vertrokken daar in een rode Fiat. De verdwijning is altijd een raadsel gebleven en ook hun auto is nooit gevonden. De politie gaat ervan uit dat de vrienden door een misdrijf om het leven zijn gekomen.

Lees ook: Moordenaar Piet en Hans blijft ongestraft

Het politieonderzoek naar de zaak was afgesloten. De zaak is verjaard. Nabestaanden hebben echter een recherchebureau ingeschakeld dat eind vorig jaar nieuwe informatie ontdekte. ”De informatie was nieuw en heel concreet. Voor ons reden om nader onderzoek te doen. Uiteindelijk hebben wij begin 2018 besloten om te gaan zoeken in De Brink in Liessel”, zegt een specialist van de politie maandag.

De familie is blij met de zoekactie. ”We weten dat de kans klein is dat er nog iets over is van de lichamen als ze hier al bijna 44 jaar liggen. Maar de auto is hopelijk iets makkelijker te vinden. Als er straks een lege auto wordt gevonden of alleen al maar het kenteken of een ander onderdeel van de Fiat van mijn broer, dan is voor ons een zeer belangrijke vraag beantwoord. Dat maakt al een einde aan veel onzekerheid voor ons”, zegt Jan Hölskens.

Lees ook: Nabestaanden houden stil protest tegen verjaring van ernstige delicten

Nabestaanden van de twee vrienden hielden maart vorig jaar nog een stil protest tegen de verjaring van ernstige delicten, zoals die van Hans en Piet.

De broer van Piet, Jan Hölskens, heeft nog steeds veel verdriet: “Er waren geen aanknopingspunten, het was altijd zoeken naar een speld in een hooiberg en dat was enorm frustrerend.”
In 2012 meldde iemand zich bij de politie die een verklaring aflegde over de mogelijke verdachte. “Het is dan frustrerend dat de politie vervolgens niets kan ondernemen, omdat deze zaak verjaard is. Met dit stille protest willen we aandacht vragen voor alle families die met verdriet rondlopen, omdat moordenaars niet berecht kunnen worden door verjaring.”

De zoektocht duurt waarschijnlijk tot maandagmiddag.