112

Veel hogere celstraf anti-homogeweld Amsterdam

Een 28-jarige man uit Heerhugowaard is in hoger beroep veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor geweld tegen twee homoseksuelen mannen vorig jaar in Amsterdam. Dat is een aanzienlijk zwaardere straf dan de 40 maanden cel die hij had gekregen van de rechtbank en een jaar meer dan de eis van het Openbaar Ministerie. De man was in beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank.

Lees ook: Twee jaar cel voor homomishandeling op Damrak in Amsterdam

De twee slachtoffers kregen vorig jaar juni op het Damrak in Amsterdam flinke klappen en schoppen van een groep mannen, ook toen ze al op de grond lagen. Een van de verdachten had kort daarvoor geroepen dat hij homo’s dood wilde maken.

Lees ook: Mishandelde homo’s gesteund door #handinhand-mars

Het hof in Amsterdam vond twee pogingen tot doodslag in het openbaar bewezen. De slachtoffers werden door meerdere mannen, onder wie verdachte, tegen het hoofd geslagen en geschopt. Zij hebben daar nog altijd last van. Het hof spreekt van “onmiskenbaar homo-gerelateerd geweld”, hoewel de man dat ontkende.

Naast de man uit Heerhugowaard zijn eerder nog drie mannen door de rechtbank veroordeeld voor dit geweld. Ze kregen straffen tot 28 maanden cel.

ANP