Politiek

Van mishandeling en verkrachting verdachte militairen doen aangifte wegens smaad

De groep militairen die in opspraak kwam omdat ze drie collega’s zouden hebben vernederd, aangerand, verkracht, mishandeld en bedreigd doen aangifte tegen de slachtoffers wegens smaad, laster en het doen van een valse aangifte. De militairen zeggen dat de ontberingen zijn verzonnen.

Advocaat Michael Ruperti bevestigt de aangifte naar aanleiding van een bericht in het AD. Hij staat zes van de negen beschuldigde militairen bij.

Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen

Drie militairen van de mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen verklaarden november vorig jaar in de Volkskrant tijdens de ontgroening te zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. De onthullingen leidden tot veel ophef binnen en buiten de krijgsmacht. Het Openbaar Ministerie startte een strafrechtelijk onderzoek.

Lees ook: Ook bij de politie mag je je collega’s niet pesten: agent terecht bestraft

Volgens de advocaat blijkt uit onderzoek van de marechaussee dat het verhaal van de slachtoffers rammelt. Hij stelt dat de marechaussee een filmpje heeft gevonden van de aanranding. Daarop zou te zien zijn dat de drie staan te lachen en zelf hun billen uit elkaar trekken en uitdagen.

Mogelijke vervolging

Het OM heeft nog geen besluit genomen over een mogelijke vervolging van de negen. Maar volgens Ruperti willen ze daar niet op wachten en hebben besloten aangifte te doen omdat een aantal van hen grote problemen heeft gekregen nadat het verhaal naar buiten kwam.

De advocaat wil ook de Kamerleden uitnodigen die het hebben opgenomen voor de slachtoffers. “Dit dossier van de marechaussee geeft namelijk een heel ander beeld dan de vermeende slachtoffers destijds naar buiten hebben gebracht.”

ANP