Politiek

Utrechtse kapper proeft wet voor schenken bier en wijn vast voor

Het voorstel van VVD-Kamerlid Erik Ziengs om kappers een wijntje te mogen laten schenken en andere ‘mengvormen’ ook toe te staan, zou voor veel ondernemers goed nieuws betekenen. Bij kapsalon Mulder in Utrecht nemen ze donderdag vast een voorproefje op de wet.

Eigenaar en kapper Wilfred Mulder ziet de nieuwe wet wel zitten: “Het is een soort beleving voor je klant. Ontspanning. ‘S morgens geef je een kopje koffie en aan het eind van de dag na een lange werkdag geef je ze een biertje of een wijntje.” Ook zijn klanten reageren enthousiast: “Ik vind het al een hele fijne kapper dit, maar het wordt er alleen maar fijner van.”

Lees ook: ‘Niemand gaat naar de kapper om zich vol te laten lopen’

Staatssecretaris Paul Blokhuis ziet niets in de plannen: “In deze tijd waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico’s van alcohol ben ik er geen voorstander van om het aantal plekken waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd te laten groeien.”

Lees ook: Kamer wil biertje en wijntje bij de kapper toestaan

Gelijke monniken, gelijke rechten

Rober Willemsen van de Koninklijke Horeca Nederland voelt ook weinig voor de wet. “Wij willen graag dat alcohol geschonken wordt door de mensen die daar bevoegd voor zijn. Daar zijn allerlei regels voor vastgelegd in de drank- en horecawet.” Volgens Willemsen zouden voor een kapperszaak geen andere regels moeten mogen gelden dan voor een horecabedrijf.

Wat vindt Nederland?

Zitten we eigenlijk wel te wachten op een biertje of een wijntje bij de kapper als een uitbreiding op onze klantbeleving? Die vraag legden we voor aan 1700 leden van ons Wat vindt Nederland-panel. Daaruit blijkt dat 60% vindt dat een biertje of wijntje bij de kapper moet kunnen. Een derde (36%) vindt dat ‘not done’.

Een meerderheid (83%) zou geen andere kapper kiezen, puur omdat daar een wijntje wordt geschonken. Voor 13% zou het wel een geldige reden zijn om over te stappen naar een andere kapper.