Politiek

'Niemand gaat naar de kapper om zich vol te laten lopen'

De VVD wil voortaan toestaan dat de kapper een wijntje serveert en de slijter een blokje kaas, en dat een restaurant zijn eigen olijfolie en koffiebonen aan de man brengt. Voor het mogelijk maken van deze nu nog verboden mengvormen tussen horeca en winkels heeft Tweede Kamerlid Erik Ziengs de sympathie van een Kamermeerderheid.

Ziengs wil winkeliers de ruimte geven om hun klanten een ”beleving” te bieden. Ook hoopt hij zo leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen. Daarom heeft hij zelf een wet uitgewerkt die hij aan de Kamer voorlegt. “Het aanbieden van een drankje bij de kapper of in winkels gebeurt nu al, maar is illegaal”, legt Ziengs uit. “Met deze wet zou het ‘gemengd kleinhandelsbedrijf’ het licht zien, wat ondernemers veel kansen biedt.”<

Lees ook: Kamer wil biertje en wijntje bij de kapper toestaan

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ziet geen heil in het plan, dat op de steun van de rechtse partijen plus 50PLUS en DENK lijkt te kunnen rekenen. Daardoor kan het aantal plaatsen waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd groeien, waarschuwt hij. “In deze tijd, waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico’s van alcohol, ben ik daar natuurlijk geen voorstander van. Met alcohol moeten we juist bewuster omgaan en niet losser.”

Meer dan wijn bij de kapper

Ziengs reageert daar kort en bondig op: “Niemand gaat naar de kapper toe om zich vol te laten lopen, maar die kapper heeft er wel baat bij dat ze een glaasje kunnen schenken. Het aanbieden van een drankje na een aankoop gebeurt nu al, of het nou een glas alcohol is of een kopje thee.” Hij wil verduidelijken dat het niet alleen gaat om dat wijntje bij de kapper. “Het gaat om van alles. Dat een blokje kaas bij de slijter of de verkoop van meubeltjes bij een koffiezaak. Je zorgt ervoor dat iets wat nu al illegaal gebeurt, binnen de wet valt.”

Foto: ANP