Politiek

Terreurverdachte steekpartij Amsterdam Centraal Station langer vast

De negentienjarige Afghaan die wordt verdacht van het neersteken van twee Amerikaanse toeristen op Amsterdam Centraal Station blijft langer in de cel. De rechter-commissaris zegt in deze fase van het onderzoek voldoende bewijzen te zien om de man langer vast te houden.

De verdachte blijft de komende veertien dagen vastzitten, volgens de rechter-commissaris onder meer op grond van het vluchtgevaar, de geschokte rechtsorde, de vrees voor herhaling en het onderzoeksbelang.

Lees ook: Verdachte steekpartij Amsterdam CS had terroristisch motief

Over twee weken beslist de raadkamer van de rechtbank of het voorarrest met maximaal negentig dagen moeten worden verlengd, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Alleen contact met advocaat

De Afghaan Jawed S. zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De woning van S. in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts is op verzoek van de gemeente Amsterdam doorzocht door de politie. In het huis zijn meerdere harde schijven en usb-sticks gevonden en meegenomen.

Uit zijn eerste verklaringen bleek dat S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft, met een terroristisch motief handelde. Hij stak willekeurig twee toeristen neer. Inmiddels is duidelijk dat de Afghaan bewust naar Amsterdam is gereisd.

 

ANP