Dieren

106 teckels van Nederlands broodfokkers gered door Hongaarse politie

De beruchte broodfokkers Marion en Betty van Z., waar in Nederland een strafrechtelijk onderzoek naar loopt omdat ze teckels onder erbarmelijke omstandigheden houden en fokken, zijn een paar weken terug naar Hongarije gevlucht om hun wanpraktijken daar doodleuk voort te kunnen zetten. Dat ‘feest’ gaat dus niet door: de Hongaarse politie bracht de twee een bezoekje en nam maar liefst 106 verwaarloosde teckels in beslag.

Lees ook: 120 verwaarloosde teckels in beslag genomen bij broodfokker in Woerden

Zowel Hart van Nederland als het programma Opgelicht besteedde vaker aandacht aan de wanpraktijken van Marion en Betty, moeder en dochter. Niet alleen werden de teckels met teveel in te kleine hokjes gehouden, vervolgens werden de honden als rashondjes verkocht terwijl de hondjes in realiteit veelal zowel lichamelijk als geestelijk niet in orde waren.

Lees ook: Beruchte teckelfokkers uit Woerden verhuisd naar Hongarije

Al meerdere malen zijn er tientallen teckels weggehaald bij hun ‘bedrijf’ in Woerden, met als gevolg een proces verbaal, maar veel impact had dat niet. Moeder en dochter gingen doodleuk verder met fokken. Er werd een strafrechtelijk onderzoek opgestart, maar ook dat leek weinig indruk te maken op het duo…

Lees ook: Teckelliefhebbers boos omdat fokker gewoon door kan gaan

Een paar weken terug werd bekend dat de twee naar Hongarije waren vertrokken om daar hun praktijken te vervolgen, maar daar stak het programma Opgelicht een stokje voor. De redactie wist het adres van het duo te achterhalen en legde, met hulp van dierenactivisten en de dierenbescherming, contact met de autoriteiten daar. Daarop bracht de Hongaarse politie een bezoek aan de twee en trof daar – wederom – meer dan 100 teckels in slechte toestand aan. De teckels zijn in beslag genomen en worden opgevangen.

Ook de Hongaarse politie is een onderzoek naar de praktijken van moeder en dochter gestart.