Gezondheid

Sytske wandelt voor insulinepomp

Sytske Oosthoek (33) heeft kampt sinds haar negende met Diabetes Mellitus Type 1. Hierdoor is ze praktisch blind geraakt, ze ziet nog maar 1% met één oog.

In Nederland hebben 85.000 mensen dit type diabetes, waarvan er 350 een geïmplanteerde pomp nodig hebben. Slechts 70 mensen dragen die nu en Sytske is een van hen. Dit moet omdat ze resistent is geworden voor insuline.

Onafhankelijk

Met hulp van haar blinde geleidehond en deze pomp kan zij nu nog een onafhankelijk leven leiden, maar omdat de Amerikaanse producent van de accu voor die pomp daarmee gaat stoppen, dreigt die onafhankelijkheid te verdwijnen. Zodra de van haar huidige insulinepomp op is, moet ze het ziekenhuis in en wordt de kwaliteit van haar leven aanzienlijk minder.

DiaLin

Een team Nederlandse specialisten, waaronder Gerrit Stam, ontwikkelt een Nederlandse variant op de pomp: de DiaLin. Daar is veel geld voor nodig en daarom proberen Sytske en Gerrit samen 500.000 euro bij elkaar te krijgen. Zondag ging Sytske daarom met haar familie, lotgenoten en vriendinnen wandelen om geld in te zamelen.

Meer informatie over de Sytske Foundation is te vinden op deze website.