112

Rechter spreekt moeder Sharleyne vrij: onvoldoende bewijs voor schuld

De 38-jarige Héléne J. is door de rechter vrijgesproken van het doden van haar 8-jarige dochter Sharleyne. De rechtbank in Assen vindt niet overtuigend bewezen dat Hélène J. het meisje van tien hoog over de reling van hun flatgebouw in Hoogeveen heeft gegooid.

Lees ook: Oma van Sharleyne is overtuigd van onschuld moeder Hélène
Lees ook: OM: ‘Moeder verantwoordelijk voor dood Sharleyne’

Het meisje werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 gevonden bij de flat waar zij met haar moeder woonde. Het OM eiste vorige maand tien jaar gevangenisstraf tegen J., omdat ze haar kind naar beneden zou hebben gegooid. Daarvoor zou ze de keel van het meisje hebben dichtgeknepen. J. ontkende altijd verantwoordelijk te zijn voor Sharleyne’s dood.

Applaus

De uitspraak van de rechter maakte veel emotie los in de rechtszaal. Direct nadat het woord ‘vrijspraak’ klonk, klonk er een luid gejoel en applaus vanaf de publieke tribune. De rechter maande iedereen direct tot stilte: “Wil de zaal zich inhouden? Het betreft een uitzonderlijk nare gebeurtenis, er is een kind omgekomen”, aldus de rechter. “Een reactie als deze past niet.”

Gebrek aan bewijs

Het OM seponeerde de zaak tegen J. in eerste instantie wegens gebrek aan bewijs. Een klachtprocedure, in gang gezet door de vader van Sharleyne, leidde alsnog tot strafvervolging.