Politiek

Opruimen olie rond haven Rotterdam gaat nog weken duren

Van de ruim 200 ton gelekte olie in de Rotterdamse haven, is inmiddels ongeveer 100 ton geruimd. Naar verwachting duren de opruimwerkzaamheden nog enkele dagen, meldde het Havenbedrijf maandag.

Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de olie op. Het bedrijf is met zes olie-opvegende schepen actief. Voor de schoonmaak van ruim vijftig binnenvaartschepen is sinds zondagavond een wasstraat operationeel in de Geulhaven. Inmiddels zijn daar drie schepen schoongemaakt. Later maandag wordt in het Botlekgebied ook een wasstraat voor zeeschepen geopend om vijftien vervuilde zeeschepen schoon te maken.

Enkele weken

Na het schoonmaken van het havenwater en de schepen, worden verontreinigde steigers, glooiingen, oevers en taluds schoongemaakt. Dit zal naar verwachting tenminste enkele weken in beslag nemen.

Lees ook: Bouw noodhospitaal Hoek van Holland besmeurde vogels begonnen

Om te voorkomen dat de olie zich verder verspreidt, zijn oliewerende schermen geplaatst. Een deel van de olie had zich echter al verspreid. Daardoor zijn watervogels besmeurd geraakt in het vervuilde gebied. Rijkswaterstaat coördineert in samenwerking met de Dierenambulance en de Vogelbescherming de opvang en reiniging van de getroffen vogels.

De 3e Petroleumhaven en Geulhaven zijn door de olielekkage sinds dit weekend gestremd.

ANP