Dieren

Bouw noodhospitaal Hoek van Holland besmeurde vogels begonnen

Rijkswaterstaat is maandag in Hoek van Holland begonnen met de bouw van een opvangcentrum voor vogels die besmeurd zijn geraakt met stookolie. Het is nog niet bekend wanneer het centrum opengaat, maar “in elk geval zo snel mogelijk”, zei een woordvoerster. Het centrum biedt ruimte voor vijfhonderd vogels.

De stookolie is afkomstig van een olietanker die zaterdag in de Rotterdamse haven tegen een steiger botste. Hierdoor is 200 ton stookolie in de Derde Petroleumhaven in het water gestroomd. Een klein deel is ook via de Nieuwe Waterweg naar Hoek van Holland gedreven.

Lees ook: Honderden vogels zullen sterven door gelekte olie

Meer dan achthonderd vogels, vooral zwanen, zijn besmeurd geraakt. In het noodhospitaal op de parkeerplaats van de Maeslantkering worden de vogels schoongemaakt.

Het opvangcentrum van Stichting Vogelklas Karel Schot is overvol. In totaal zijn tot dusver zo’n driehonderd dieren gered. Zolang de nieuwe opvang niet klaar is, worden maandag geen vogels meer gevangen. “Dat is ook om ze tot rust te laten komen’’, zei de woordvoerster.

Stranden vervuild

Zaterdag waarschuwde de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond dat de stranden bij Hoek van Holland mogelijk vervuild kunnen raken door de stookolie. Maar Rijkswaterstaat had daar maandag voor zover bekend nog geen meldingen van binnengekregen.

De scheepvaart in de Derde Petroleumhaven en in de Geulhaven is nog steeds gestremd, zei een woordvoerder van het havenbedrijf. Het bedrijf doet er alles aan om de rommel zo snel mogelijk op te ruimen. Ook moeten de schepen eerst schoongemaakt worden in een zogenoemde wasstraat. De wasstraat voor de binnenvaartschepen is al in bedrijf. De wasstraat voor zeeschepen wordt zo spoedig mogelijk in bedrijf genomen.

ANP