Politiek

Minister Blok flink door het stof na beledigende uitspraken

In de Tweede Kamer is het debat begonnen met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) over zijn uitspraken over de multiculturele samenleving. De VVD-bewindsman zal flink door het stof moeten. Voorafgaand aan het debat wilde Blok niet veel kwijt over de mogelijke uitkomst: “Ik ga eerst goed luisteren naar wat de kamer te zeggen heeft.”

Bijna alle fractievoorzitters doen mee. DENK-voorman Tunahan Kuzu opende het debat. Blok heeft “de internationale reputatie van Nederland verkwanseld”, zei hij. Het gaat “enorm lastig worden om ons vertrouwen terug te winnen”.

Lees ook: Stef Blok wil verder praten met Suriname na beledigende uitspraken

De zaak draait om uitspraken die de minister in juli deed. Hij zei toen geen vreedzame multiculturele samenlevingen te kennen en noemde Suriname een mislukte staat. Hij heeft inmiddels uitgebreid excuses hiervoor aangeboden.

Lees ook: Wat Vindt Nederland: zijn excuses van minister Blok genoeg?

De verwachting is niet dat Bloks positie in het geding is. De coalitie steunt hem, al hebben D66 en ChristenUnie nog de nodige vragen. De oppositie – behalve Forum voor Democratie en PVV – wil dat hij duidelijk maakt wat hij ├ęcht denkt over de multiculturele samenleving en of hij nog geloofwaardig is in het buitenland.

ANP/Redactie