Politiek

Wat Vindt Nederland: zijn excuses van minister Blok genoeg?

Premier Mark Rutte ziet geen reden voor minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) om te vertrekken vanwege diens omstreden uitspraken over migratie. Volgens Rutte heeft Blok zijn uitspraken teruggenomen en kan hij daarmee “prima doorfunctioneren’’.

In Ruttes ogen heeft Blok zijn fouten rechtgezet. Blok zei op een besloten bijeenkomst deze zomer onder meer dat hij geen land kent waar mensen van verschillende culturen vreedzaam samenleven.

Lees ook: ‘Uitspraken van minister Blok voeden polarisatie met spookbeelden’

“Ook daarvan zei Stef Blok dat hij die woorden ongelukkig en onzorgvuldig heeft gekozen en terugneemt’’, aldus Rutte, die aanstipte dat de Tweede Kamer Blok nog wel aan de tand wil voelen over de kwestie. “Er komt nog een Kamerdebat. Wat ik belangrijk vind is dat hij heeft gezegd ‘ik neem die woorden terug’. Mijn ervaring is dat als je een fout maakt en je zet dat recht dat dat de effectiviteit van het Nederlandse buitenlandbeleid niet in de weg staat.”

Wat Vindt Nederland?

“Ongelukkig en onzorgvuldig”, zegt Stef Blok dus nu en hij neemt zijn woorden terug. Is zijn positie daarmee gered? Wat vindt Nederland? De ruim 1800 deelnemers aan ons onderzoek zijn tot op het bot verdeeld. 44% vindt dat hij inderdaad kan aanblijven als minister. 42% vindt zijn excuses niet afdoende en vindt dat hij moet opstappen.

ANP/Redactie