Gezondheid

Jongvolwassenen geestelijk uitgeput door de mobiele telefoon

Steeds meer jongvolwassenen in Nederland hebben last van mentale klachten, die zo ernstig kunnen zijn dat een burn-out op de loer ligt. Dat blijkt uit onderzoeken van GFK en verzekeraar Interpolis.

Een op de vijf jongvolwassenen – dat zijn Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar oud – geeft aan last te hebben van geestelijke klachten. Vrouwen net iets meer dan mannen, 24 procent tegen 15 procent. Vooral studerende jongeren zonder werk geven aan last te hebben van geestelijke problemen (39%).

Lees ook: ‘Slechte cijfers en sociale problemen door smartphone op school’

Uit onderzoek onder 200 jongvolwassenen met een smartphone blijkt dat de mobiel een belangrijke veroorzaker van stress is. Het grootste moment van paniek? Het vergeten van de telefoon. 44 procent ervaart daar stress van. 10 procent zelfs zo ernstig, dat ze de telefoon direct willen gaan ophalen.

Onzekerheid door sociale media

Ook sociale media zijn een stressfactor: 97 procent geeft aan online een profiel te hebben. 62 procent daarvan voelt onzekerheid of jaloezie door berichten die anderen online zetten. 35 procent baalt regelmatig als een geplaatst bericht geen of nauwelijks likes oplevert.

Lees ook: Wat vindt Nederland: afspraken smartphonegebruik voor aanstaande ouders?

Toch willen we continu op de hoogte blijven en onze berichten checken: 48 procent zet meldingen op de telefoon nooit uit om niks te missen. En dat gaat zelfs ‘s nachts door: 69 procent heeft de telefoon ‘s nachts binnen handbereik, op het nachtkastje. 13 procent legt de mobiel zelfs naast het kussen, in bed. En dan is het echt moeilijk om los te komen van de telefoon en je rust te pakken.