112

Hoofdredacteur Telegraaf: "We laten ons niet intimideren"

”We weten niet uit welke hoek dit komt. Het is duidelijk dat we niet overal vrienden hebben. We zullen moet afwachten wat het onderzoek van de politie uitwijst, maar we gaan door met ons werk. We laten ons niet intimideren.” Dat zegt hoofdredacteur van De Telegraaf Paul Janssen in een reactie nadat een bestelauto de pui van het pand van de Telegraaf Media Groep (TMG) was ingereden.

Doelbewust

”We weten nog niet precies wat de omstandigheden zijn, maar dit kan geen toeval zijn. Je moet moeite doen om daar te komen. Alles wijst op opzet en wat mij betreft op een aanslag.”
Wie er achter zou kunnen zitten kan Jansen niet zeggen. ”Aangezien we niet weten wie de boodschapper is, weten we ook niet wat de boodschap is. Duidelijk is wel dat we doorgaan met ons belangrijke journalistieke werk.”

Lees ook: Gebouw De Telegraaf geramd met busje, politie vermoedt opzet

Of er een verband is met bedreigingen aan het adres van misdaadjournalist John van den Heuvel, kan hij niet zeggen. ”Ik wil er niet over speculeren.”

Gemotiveerd

Jansen maakt zich wel zorgen om zijn personeel. ,,Dit komt natuurlijk hard aan bij de redactie maar ook bij andere collega’s van TMG”, zei hij. ,,Iedereen is onder de indruk, maar stroopt ook de mouwen op en is gemotiveerder dan ooit.”

”Het had erger kunnen aflopen. Het is midden in de nacht gebeurd. Er zijn niet zo veel mensen aanwezig op dat tijdstip. Dat is misschien een geluk bij een ongeluk, maar het maakt deze kwestie niet minder erg.”

‘Aanslag op Telegraaf nieuw dieptepunt’

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt door de aanslag op De Telegraaf. Dat laat voorzitter Marcel Gelauff weten.

”Deze aanslag en die op Panorama van vorige week maken opnieuw duidelijk dat de journalistiek in Nederland onder druk staat. De journalistiek moet te allen tijde beschermd en gekoesterd worden als een fundament van onze democratie. Steeds vaker worden journalisten bedreigd, zowel op straat als online. Enkele collega’s moeten zelfs dag en nacht beveiligd worden”, aldus Gelauff.

Lees ook: Verdachte beschieting Amsterdams kantoorpand lid motorclub

”Uit een onderzoek van professor Alex Brenninkmeijer bleek vorig jaar dat 61 procent van de deelnemende journalisten te maken heeft met bedreigingen. Van alle bedreigden geldt dit voor 1 procent zelfs dagelijks. De aanslagen op De Telegraaf en Panaroma zijn tegen deze achtergrond een nieuw dieptepunt.”