112

Gebouw De Telegraaf geramd met busje, politie vermoedt opzet

De politie noemt het inrijden van een bestelauto op de glazen pui van het pand van De Telegraaf een gerichte actie. De bestuurder van de uitgebrande bestelauto is na de daad gevlucht en is nog spoorloos. De politie roept getuigen op om zich te melden.

Dinsdagochtend rond 4.00 uur reed de auto door de pui van het pand aan de Basisweg in Amsterdam en vloog in brand. De vlammen kwamen tot zeker 14 meter hoog, zegt een politiewoordvoerder. De brandweer had het vuur snel geblust. Veel ruiten zijn gesneuveld.

Het busje dat gebruikt is voor de aanslag is een witte Volkswagen Caddy. De dader is daarna vermoedelijk gevlucht in een donkerkleurige Audi. Dat meldt de politie. Die meldde eerder dat het om een BMW ging, maar dat bleek na onderzoek niet te kloppen.

Het zou volgens de hulpdienst om twee daders gaan. Een die de bestelauto bestuurde en de bestuurder van de Audi

De Audi is in eerste instantie gezien komende uit de richting van het centrum en is met hoge snelheid weggereden richting de A10. Of de auto de A10 is opgereden is niet bekend. De politie zoekt getuigen die iets gezien hebben of beelden hebben opgenomen via bijvoorbeeld een dashcam.

De politie zegt de zaak te behandelen met de hoogste prioriteit.

‘Aanslag’

Plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland van De Telegraaf spreekt over een ”aanslag”. ”Er staan grote zware betonnen bloembakken voor de gevel. Alleen als je echt wilt kom je bij die pui”, zegt Hoogland.

Er zijn geen gewonden gevallen. ”In principe is niemand op de redactie op dit tijdstip”, zegt Hoogland. ”Waarschijnlijk was alleen een beveiliger aanwezig.”

Misdaadjournalist Mick van Wely van De Telegraaf schrijft op Twitter: ”Zoals onze hoofdredacteur zegt: we laten ons niet intimideren. We blijven dus gewoon schrijven. Nu extra gemotiveerd.” Ook zijn collega Pim Sedee zegt op Twitter dat; het laatste nieuwe ”gewoon blijft komen.”

Ook premier Mark Rutte heeft inmiddels gereageerd op de aanslag op de krant. Hij noemt het van “een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie”.

 

Beeld: HFV