Dieren

Hier kun je terecht voor een (bief)stukje van de afgeschoten edelherten

Poelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat het vlees van afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verkopen. Hij begint daar pas in januari mee. Dan pas krijgen restaurants en particulieren ook meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten, aldus Staatsbosbeheer vrijdag.

Lees hier alles over het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer moet in opdracht van de provincie Flevoland ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. Daar is de dienst deze week mee begonnen. Er zijn tot nu toe enkele tientallen herten gedood.

Lees ook: Stil protest met 1830 waxinelichtjes tegen afschot herten

Een deel van de dode herten blijft in het natuurgebied liggen als prooi voor ander wild. Zieke dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf. Maar het merendeel van de herten wordt verkocht voor consumptie, omdat het volgens Staatsbosbeheer niet duurzaam is om goed vlees zomaar weg te gooien. Er wordt nog gezocht naar een goed doel om vlees aan te schenken.

In de koeling

In de Oostvaardersplassen is een koelinstallatie geplaatst. Een gedood hert wordt ontwijd (van de ingewanden ontdaan) en in de koeling geplaatst. De poelier haalt de kadavers op en laat ze een tot twee weken besterven, zoals altijd gebeurt met geschoten wild. Daarna keurt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elk dier. Goedgekeurd vlees wordt daarna verwerkt voor de verkoop.

Staatsbosbeheer houdt naar eigen zeggen geen geld over aan de hertenverkoop.

Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden in Hart van Nederland.

ANP