Stil protest met 1830 waxinelichtjes tegen afschot herten

Voedergroep De Dukes, onder leiding van Anja Dijkstra, hebben donderdagavond precies 1830 waxinelichtjes in glazen potjes neergezet bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen. De 1830 lichtjes staan voor het aantal edelherten die de provincie Flevoland de komende winter zal gaan afschieten, dat heeft de rechtbank op donderdag 6 december besloten.

Voedergroep De Dukes ziet het aansteken van de lichtjes als een soort herdenking. De groep heeft zich vorige winter suf gedemonstreerd en besluit dit nu met een stil protest.

Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in natuurgebied Oostvaardersplassen, wat tot veel verontwaardiging leidde. De provincie wil daarom ingrijpen en laat jagers van Staatsbosbeheer 1830 edelherten schieten.

Op dit moment is de voedergroep elke dag in het gebied te vinden om de boel in de gaten te houden. Ze controleren of de gemeente volgens de afspraken te werk gaat. Elke dag, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond, zijn ze gerouleerd aan het observeren.