Dieren

Gezegende dierendag voor verstrikte zeehond

Voor een zeehond op de Razende Bol, een zandplaat tussen Texel en Den Helder, is dit de beste dierendag ooit. Het dier was omwikkeld door een stuk visnet waardoor hij nauwelijks nog eten kon vangen.

Gelukkig kon hij rekenen op hulp van dierverzorgers van Ecomare, vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Wadden-unit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De verstrikt geraakte zeehond werd op 22 september voor het eerst opgemerkt. Kitesurfers probeerden hem toen van het net te ontdoen, maar daar was hij niet van gediend. De kitesurfers wisten een deel van het net los te snijden, maar de zeehond verzette zich hevig en stoof uiteindelijk terug de zee in. Dierverzorgers van Ecomare hebben meerdere malen gezocht naar de zeehond, maar zonder resultaat.

‘Prachtig moment’

Woensdag werd het inmiddels sterk vermagerde dier gespot door Rutgert, die dagelijks zeehondentochten organiseert. Hij zag meteen dat het goed mis was. “Ik had hem al zien liggen met het net om hem heen. Hij lag op een plek waar je niet mag komen, dus heb ik Ecomare en de KNRM ingeseind. Ik zie toch wel iedere maand een zeehond die verstikt zit in iets van plastic of in een net. Zeehonden raken dan in hun speelsigheid snel vast.”

Het team kwam opnieuw in actie maar deze keer wel met succes, zo valt te lezen op de site van Ecomare. “Het is altijd spannend of het lukt zo’n dier te vangen voordat hij in het water duikt. Door hem te besluipen en op het laatste moment een sprintje te trekken, lukte dat net voor de waterlijn. Met hulp van een speciaal zeehondennet kon het grote, sterke dier in bedwang worden gehouden, terwijl een van de dierverzorgers het net losknipte. Toen de zeehond helemaal vrij was en de wonden verzorgd, kon hij weer worden losgelaten. Een prachtig moment voor alle aanwezigen.”