Politiek

Familie Andropov uitgezet naar Oekraïne: 'Nederland voor altijd in onze harten'

De Culemborgse familie Andropov is zaterdagochtend definitief uitgezet. Onder begeleiding van zeven marechaussees vertrok het gezin met drie kinderen vanaf Schiphol naar Kiev.

“Toen ik het vliegtuig in liep moest ik heel erg hard huilen,” zegt de 14-jarige Maksim, het oudste kind van het gezin. “Ik moest mijn eigen geboorteland verlaten”. Voor Maksim’s jongere broertje Denis (10) en zusje Arina (5) is de schrijnende situatie enorm verwarrend. “Zij snappen helemaal niet wat er gebeurt. Ik ben enorm bang. Van alles hier,” zegt hun moeder Olga.

Lees ook: Culemborgs gezin alsnog uitgezet naar Oekraïne

Olga Andropov en Viktor Zelenkin vluchtten zeventien jaar geleden vanuit Oekraïne naar Nederland. Hun drie kinderen zijn in Nederland geboren en getogen.

Lees ook: Culemborg komt in actie tegen uitzetting Oekraïense kinderen

Het noodgedwongen vertrek van het gezin kwam hard binnen in Culemborg. De scholen waar de kinderen op zaten en ook de gemeente Culemborg hebben zich de afgelopen tijd hard gemaakt om het gezin in Nederland te laten blijven. Tegen beter weten in hielden vrienden en klasgenoten vrijdag nog een wake bij het detentiecentrum in Zeist, waar het gezin is vastgezet.

Belabberde toekomst

Volgens juridisch adviseur van de familie Frank King staat de kinderen in Oekraïne een ‘belabberde’ toekomst te wachten: “Donetsk, een oorlogsgebied, zijn ze nooit eerder geweest, ze spreken de taal niet, ze moeten het leven weer oppakken. Ik denk dat de kinderen daar een heel slecht bestaan zullen hebben.” King gaat onderzoeken of de rechter kan worden verzocht om het gezin op kosten van de overheid alsnog terug te laten keren naar Nederland.