Politiek

Culemborg komt in actie tegen uitzetting Oekraïense kinderen

De gemeente Culemborg en de directie van de Culemborgse scholen Lek & Linge en Blinker hebben een dringend beroep gedaan op staatssecretaris Mark Habers van Justitie en Veiligheid. Ze willen voorkomen dat de drie Culemborgse kinderen Maksim (14), Denis (10) en Arina (5) worden uitgezet naar Oekraïne.

Het Oekraïense gezin werd op 28 juni thuis opgehaald en overgebracht naar een detentiecentrum in Zeist. Vader en moeder Andropov wonen al zeventien jaar in Nederland. En hun kinderen zijn in Nederland geboren en getogen. Verschillende juridische procedures bleven onsuccesvol, waardoor de laatste hoop is gevestigd op Habers. Die kan namelijk gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid om het gezin in Nederland te houden.

‘Mensonterend’

Directeur Joost van Rijn van O.R.S. Lek & Linge, de school van Maksim, vindt de manier waarop de uitzettingsprocedure is verlopen ‘mensonterend’, zo schrijft hij op de website van de school: “Maksim heeft niet eens afscheid kunnen nemen van zijn klasgenoten en zijn leraren. Wij maken ons grote zorgen over zijn welbevinden en zijn toekomst.” Onder het bericht wordt opgeroepen een petitie te tekenen tegen de uitzetting van het gezin. De petitie is op het moment van schrijven door ruim 4200 mensen ondertekend.

Iedereen die het gezin en het verzoek aan de staatssecretaris wil steunen kan op deze website terecht om de petitie te tekenen.

Foto: O.R.S. Lek & Linge