Politiek

Eerste koppen rollen om examen-rel VMBO Maastricht

Bij zowel het College van Bestuur als de Raad van Toezicht van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) moeten twee leden per direct opstappen. Het gaat om de leden van beide organen die de portefeuille onderwijs behartigden. Zij worden zo snel mogelijk vervangen, heeft de Raad van Toezicht van de LVO zondagavond beslist.

Lees ook: Ruim 350 eindexamens moeten waarschijnlijk over na fouten school

Ook komt er een externe examencommissie die toezicht gaat houden op het adequaat bijhouden van de administratie van proefwerken en werkstukken in het derde en vierde jaar door de docenten. Daar schortte het aan. Als gevolg van slordigheden in die administratie door de docenten verklaarde minister Arie Slob van Onderwijs het examen van 354 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig.

Dringend beroep

Daarnaast doet de Raad van Toezicht een dringend beroep op de minister om de cijfers die zijn gescoord bij het centraal schriftelijk examen te laten staan.

Lees ook: Petitie VMBO Maastricht al ruim 10.000 maal getekend

Een woordvoerder van de LVO zei in een toelichting dat de administratie de achilleshiel blijkt. “Onze docenten hebben hun hart op de juiste plaats waar het gaat om educatie, maar in administreren blonken ze niet uit.” Ze waren volgens hem soms gemakzuchtig, nonchalant of slordig bij het invullen van alle vakjes na gemaakte werkstukken en proefwerken in het derde en vierde jaar. Soms werden resultaten van twee toetsen ten onrechte samengevoegd.

Eigen vlees

De nieuwe externe examencommissie moet voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt, en gaat controleren of bij werkstukken en proefwerken in het derde en vierde jaar alles volgens de regels verloopt.

Lees ook: ‘Arie Slob moet besluit over examens terugdraaien’

De Raad van Toezicht besloot tot deze maatregelen “vanwege de grote maatschappelijk impact, de emotie en de commotie en met grote spijt richting de getroffen eindexamenkandidaten”. De maatregelen gaan per direct in.

De LVO is een koepel van dertig scholen in heel Limburg, waaronder de twee VMBO-scholen in Maastricht, waar de examens ongeldig zijn verklaard.

ANP