Politiek

'Dreigende klopjacht door oproep politie had belangrijke rol bij besluit Lili en Howick'

De oproep van de politie aan burgers om mee te zoeken naar de weggelopen Lili en Howick heeft een belangrijke rol gespeeld bij het besluit om de kinderen alsnog in Nederland te laten blijven. Door die oproep konden hun veiligheid en welzijn in gevaar komen, melden bronnen binnen de coalitie.

Lees ook: ‘Iedereen die kinderen aangeeft is NSB’er’: #ikbengeenNSBer gaat viral

Nadat vrijdagavond de rechtbank in Amsterdam een verzoek om uitstel van hun uitzetting had afgewezen, sloegen Lili en Howick op de vlucht. Zij liepen in de nacht van vrijdag op zaterdag weg uit het huis in Wijchen waar zij verbleven in afwachting van hun deportatie naar Armenië. Daardoor ontstond volgens ingewijden een nieuwe situatie, omdat volstrekt onduidelijk was waar de kinderen waren en de politie burgers opriep mee te zoeken.

LEES HIER ALLES OVER LILI EN HOWICK

Voor coalitiepartijen ChristenUnie en D66 was een dreigende klopjacht aanleiding de druk op staatssecretaris Mark Harbers van Immigratie op te voeren. Uiteindelijk besloot hij omwille van de veiligheid van de kinderen alsnog gebruik te maken van de mogelijkheid die hij heeft om een uitzondering op de regels te maken. Eerder had bijvoorbeeld D66-leider Alexander Pechtold nog gezegd dat hij niet op de stoel van de rechter wilde gaan zitten.

ANP/Redactie