Politiek

Dijkhoff reageert na ophef over 'Ja, dus?'-uitspraak tegen bang kind van 9

VVD-kopstuk Klaas Dijkhoff is teruggekomen op een opzienbarende reactie die hij gaf aan een Iraakse jongen die mogelijk wordt uitgezet. Toen de negenjarige Nemr zei te vrezen voor zijn leven in Irak, reageerde Dijkhoff voor een lopende camera met “Ja, dus?”.

De jongen was door programmamaker Tim Hofman meegenomen naar de Tweede Kamer om een aantal politici te spreken. “Ik mocht de jongen geen valse hoop bieden”, zegt fractievoorzitter Dijkhoff nu in een filmpje dat op sociale media is verschenen.

Lees ook: Burgerinitiatief Tim Hofman voor beter kinderpardon heel snel heel succesvol

Over de houding van de fractievoorzitter was ophef ontstaan. Die werd walgelijk en mensonterend genoemd. Dijkhoff benadrukt dat hij een heel gesprek voerde met Nemr en “Ja, dus?” niet tegen hem, maar tegen Hofman zei.

Uitgebreid gesprek

Dijkhoff noemt het stukje met Nemr in de film van Hofman nogal abrupt. In het uitgebreide gesprek constateerde Dijkhoff dat de jongen hoop had. “Ik wil heel graag lief zijn en hem een knuffel geven, maar ik moet ook eerlijk zijn.” Als ouders hun kinderen hier houden terwijl ze eigenlijk weg moeten, maar de rechter vindt dat het veilig genoeg is in Irak, dan moet je daar wel naar handelen, vindt de VVD’er.

Lees ook: Overzicht: de belangrijkste affaires van de VVD sinds 2013

Hofman wil voorkomen dat Nemr en ongeveer vierhonderd andere kinderen van vluchtelingen het land uit moeten. Zij zijn in Nederland geworteld maar ook uitgeprocedeerd. De petitie die Hofman online heeft gezet om te pleiten voor “een kinderpardon dat wél werkt” was vrijdag al 86.000 keer ondertekend. Dat is ruim boven de grens van 40.000 steunbetuigingen die als stap nodig is om een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.

ANP/Redactie