Politiek

Overzicht: de belangrijkste affaires van de VVD sinds 2013

Opnieuw is de VVD in de verlegenheid gebracht door een affaire. Partijvoorzitter Christianne van der Wal zei in mei op het partijcongres nog dat integriteit een hoofdthema in de VVD moet worden en dat de partij moet werken aan haar moreel kompas. Een overzicht van de belangrijkste affaires op nationaal niveau van de afgelopen jaren.

– augustus 2018: Het prominente Tweede Kamerlid Han ten Broeke stapt per direct op nadat bekend is geworden dat hij in 2013 van seksueel wangedrag werd beschuldigd door een medewerkster van de fractie.

– februari 2018: Halbe Zijlstra moet opstappen als minister van Buitenlandse Zaken omdat hij heeft gelogen over een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin.

– december 2017: De integriteitscommissie gaat onderzoek doen naar het handelen van het Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Bij de verhuur van panden in Amsterdam hield hij zich niet aan de regels. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff oordeelt in april dit jaar dat Van Haga kan blijven omdat hij niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

– mei 2017: Partijvoorzitter Henry Keizer legt zijn functie neer. Hij was in opspraak geraakt door de overname van uitvaartbedrijf De Facultatieve. Keizer wordt inmiddels verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte.

– november 2015: Loek Hermans, fractievoorzitter in de Eerste Kamer, vertrekt in verband met een uitspraak van de ondernemingskamer over het in 2009 omgevallen thuiszorgbedrijf Meavita. Hermans leidde daar de raad van commissarissen. De rechters stelden vast dat de top van het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid.

– maart 2015: Opnieuw raakt de partij een Tweede Kamerlid kwijt. René Leegte had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet opgegeven.

– februari 2015: Mark Verheijen verlaat de Tweede Kamerfractie na een kritisch rapport van de integriteitscommissie van de VVD. Die had onderzoek gedaan naar beschuldigingen over corruptie en gesjoemel met declaraties door Verheijen.

– december 2013: Tweede Kamerlid Matthijs Huizing moet het Binnenhof verlaten. Hij was aangehouden met te veel drank op achter het stuur.

– juli 2013: Het Tweede Kamerlid Johan Houwers geeft zijn zetel op nadat aangifte tegen hem is gedaan omdat hij bij het afsluiten van zijn hypotheek onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt. Hij keerde in maart 2015 terug in de Kamer na een strafbeschikking. Hij was niet meer welkom in de VVD-fractie en vormde daarna de Groep Houwers.

ANP