112

Bestuurder busje Pinkpopdrama: 'Ik heb ze niet gezien'

De chauffeur uit Heerlen, die maandag vlakbij het Pinkpopdrama op een groepje mensen inreed waarbij een dode viel verklaart dat hij het groepje mensen niet heeft gezien toen hij over de weg aan het rijden was.

Dat laat zijn advocaat, Raimon Maassen, door middel van een verklaring weten:

Vooropgesteld betuigt cliënt zijn oprechte medeleven aan de slachtoffers en nabestaanden in deze zaak. Cliënt realiseert zich dat de gevolgen van het Pinkpopdrama voor slachtoffers en nabestaanden vreselijk en onomkeerbaar zijn. Cliënt zou het allerliefste de tijd willen terugdraaien zodat alle betrokkenen dit vreselijk trauma bespaard was gebleven. Over het feitelijk relaas het volgende.

Op zondag beleefde cliënt, samen met zijn gezin, een onvergetelijke dag op Pinkpop met als hoogtepunt de afsluiting van Bruno Mars. Na een geslaagde dag keerde cliënt samen met zijn gezin nagenietend naar huis waar hij voor middernacht arriveerde.

Cliënt werkt als podiumopbouwer en zou de volgende dag, op maandag, in Amsterdam aan de slag moeten voor de opbouw van het podium voor de concerten van Beyonce en Jay-Z. Cliënt zou in dat kader een collega oppikken die met hem mee zou gaan naar Amsterdam. Zodoende vertrok cliënt in de vroege (maandag)ochtend om zijn collega op te halen.

Onderweg nam cliënt de, op dat moment opengestelde, Mensheggerweg alwaar zich het tragische ongeval heeft voltrokken.

Cliënt heeft uitsluitend op de weg gereden, voerde verlichting, en benadrukt geen mensen op de doorgaande weg te hebben zien zitten. Cliënt werd, nietsvermoedend, plots opgeschrikt door de aanrijding die zich vervolgens voltrok. Cliënt heeft niet kunnen ingrijpen (door bijvoorbeeld te remmen of uit te wijken) doordat hij de slachtoffers niet op de weg heeft zien zitten.

Cliënt verkeerde vanaf dat moment in een shocktoestand en is vervolgens in een waas naar huis gereden zonder dat hij zich achteraf kan herinneren hoe en op welke wijze hij dit gedaan heeft. Achteraf betreurt cliënt enorm dat hij niet is gestopt na de aanrijding, doch cliënt verkeerde in een shocktoestand en kan dit niet meer terugdraaien. Voor cliënt was dit óók een traumatische ervaring.

Toen cliënt eenmaal tot zinnen kwam en zich realiseerde bij wat voor vreselijk ongeval hij betrokken was geraakt die ochtend, heeft hij zich vrijwillig gemeld bij de politie.

Cliënt wenst nogmaals te benadrukken dat er sprake is van een tragisch en noodlottig ongeval en dat hij geen enkele intentie had, toen hij op de bewuste maandagochtend zoals zovelen aan een nieuwe werkweek begon, om andere mensen in gevaar te brengen, laat staan (dodelijk) letsel toe te brengen.

Het tragisch voorval heeft een enorme impact op cliënt en zijn naaste omgeving. Cliënt zal de rest van zijn leven moeten leven met de gevolgen van dit tragisch ongeval, zijn leven voor en na maandag 18 juni 2018 zal nooit meer hetzelfde zijn.

Ongeluk

Bij de aanrijding kwam een man uit Heerlen om het leven. Drie mensen – twee mannen en een vrouw – raakten zwaargewond. Zij zaten waarschijnlijk op de weg. Op de Mensheggerweg in Landgraaf, waar het ongeval plaatsvond rond 4.00 uur ‘s nachts, gold een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. De weg was tijdens het festival beperkt toegankelijk voor verkeer maar niet helemaal afgesloten, om een naburig bedrijventerrein bereikbaar te houden.

Lees ook: Politie evalueert eigen rol Pinkpopdrama

Lees ook: Verdachte dodelijke aanrijding Pinkpop weer vrij

De 34-jarige man werd vrijdag vrijgelaten. Hij wordt nog wel verdacht van an het veroorzaken van een verkeersongeval. Het onderzoek richt zich daar nu op. De man had niet gedronken. Of hij verdovende middelen had gebruikt, is nog niet duidelijk. De man reed door na het ongeluk. Hij meldde zich enkele uren later bij de politie in Amsterdam.

Bovenstaande video is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.