112

Afvalberg Hengelo blijft maar branden

De brandweer verwacht in Hengelo nog wel de hele komende nacht bezig te zijn met de brand in een afvalberg bij het afvalverwerkingsbedrijf Twence. Met veel materieel wordt al de hele afgelopen nacht en dag geprobeerd het vuur te bestrijden, maar vooralsnog zonder resultaat.

Bij de brand komt veel rook vrij, die richting het westen trekt. Ook door het blussen ontstaat veel rook, die wit tot geel is. Volgens de brandweer bevat de rook geen schadelijke stoffen, maar stinkt het wel. Wie er last van heeft, kan zijn ramen en deuren beter dichthouden, zegt de brandweer. De verwachting is dat de rookoverlast zeker nog tot maandagochtend aanhoudt, stelt de brandweer. Als mensen niet willen slapen in die rook, moeten ze overwegen elders de nacht door te brengen.

Lees ook: Defensie helpt bij bestrijding grote brand in afvalberg Hengelo

Een Chinook-helikopter van Defensie is ingezet. Onder die heli hangt een ‘bucket’, waarmee per keer 10.000 liter water over het brandende afval kan worden uitgestort. Na iedere lozing bekijkt de brandweer via een drone wat het effect is op de brand. Het bluswater wordt geschept uit het Rutbekerveld, een recreatieplas.

De berg troep van 100 bij 100 meter en 20 meter hoog staat sinds zaterdagavond in brand op het terrein van Twence aan de Boldershoekweg. Het gaat om bedrijfsafval, waarin veel plastic en hout zit.

ANP