112

Defensie helpt met blussen grote brand in afvalberg Hengelo

Een Chinook-helikopter van Defensie is bezig met het blussen van de grote brand in een afvalberg bij het afvalwerkingsbedrijf Twence in Hengelo. Onder de heli hangt een ‘bucket’, waarmee per keer 10.000 liter water over het brandende afval kan worden uitgestort.

Intussen heeft de Chinook zo’n tien keer een bucket geleegd. Na iedere lozing bekijkt de brandweer via een drone wat het effect is op de brand. Het bluswater wordt geschept uit het Rutbekerveld, een recreatieplas.

Sinds zaterdagavond staat op het terrein van Twence aan de Boldershoekweg een afvalberg van 100 bij 100 meter en 20 meter hoog in brand. Het gaat om bedrijfsafval, waarin veel plastic en hout zit.

Stankoverlast

Bij de brand komt veel rook vrij, die richting het westen trekt. Ook door het blussen ontstaat veel rook, die wit tot geel is. Volgens de brandweer bevat de rook geen schadelijke stoffen, maar stinkt het wel. Wie er last van heeft, kan zijn ramen en deuren beter dichthouden, zegt de brandweer. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Beeld: SPS Media