Dieren

Afschieten van herten in Oostvaardersplassen begonnen

Staatsbosbeheer is maandagochtend begonnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. De rechter bepaalde vorige week dat de herten gedood mogen worden om de populatie van dieren in het gebied terug te brengen.

Het is de bedoeling dat er in totaal 490 edelherten overblijven. Ruim 1800 dieren zullen worden afgeschoten.

Vooral vrouwtjes gedood

Volgens Staatsbosbeheer wordt gestreefd naar een evenwichtige verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke dieren in de groep edelherten die overblijft. Omdat er aanzienlijk meer vrouwelijke dieren dan mannelijke dieren in het gebied leven, worden vooral hindes gedood. De afgeschoten dieren worden deels benut voor menselijke consumptie. Een deel van de dode dieren blijft in het gebied achter als voedsel voor andere dieren. De overige geschoten dieren worden afgevoerd voor destructie.

Boven het gebied is een tijdelijk vliegverbod afgekondigd.

Het afschot vindt plaats in de Oostvaardersplassen en de gebieden er omheen die door de edelherten te bereiken zijn. Volgens Staatsbosbeheer wordt per dag beoordeeld vanuit welke locaties wordt gewerkt. Daarbij spelen de weersomstandigheden en de windrichting een rol.

Lees ook: Twee boswachters laten zich overplaatsen om afschieten edelherten

Per dag gaan er maximaal vier faunabeheerders tegelijk aan het werk. Ze schieten de dieren dood vanaf een vast punt of vanuit een stilstaande auto. De edelherten mogen tot 1 april worden afgeschoten.

Bovenstaande video werd eerder uitgezonden in Hart van Nederland.

ANP